Spojené státy se připravují na úplné zatmění slunce

21. 3. 2024 – 18:48 | Vesmír | Pavel Makal | Diskuze:

Spojené státy se připravují na úplné zatmění slunce
zdroj: Profimedia

Obyvatele Severní Ameriky čeká v dubnu výjimečná podívaná

Miliony lidí po celých Spojených státech se připravují na nebeskou podívanou, která se jim naskytne 8. dubna 2024: úplné zatmění Slunce. Mezi města, která mají to štěstí, že se nacházejí v přímé dráze této vzácné události, patří Austin v Texasu, Buffalo v New Yorku a Cleveland v Ohiu, kde budou mít diváci možnost sledovat neobyčejný vesmírný úkaz, který se odehraje během několika málo hodin, přímo v první řadě.

Na rozdíl od jiných astronomických událostí, jako jsou komety nebo meteorické roje, je pro pozorování celého zatmění Slunce nutné vydat se na takzvaný pás totality. Tato jedinečná nebeská podívaná, která je způsobena relativně malými rozměry Měsíce a jeho stínu, představuje pro diváky příležitost, která se naskytne jen jednou za život. Zatímco úplné zatmění Slunce zdobí některou část Země v průměru zhruba každých několik let, výskyt z konkrétního místa je vzácnou událostí, přičemž interval mezi jednotlivými pozorováními činí přibližně 375 let.

Renomovaný astronom Dr. Christopher Palma, navzdory svým bohatým zkušenostem v oboru, netrpělivě očekává své vůbec první pozorování úplného zatmění Slunce. Aby této příležitosti využil, plánuje cestu do města Erie v Pensylvánii, které se nachází v pásu totality. Dr. Palma zdůrazňuje vzácnost blízkých zatmění a přičítá ji složitému vztahu mezi velikostí Měsíce a jeho vzdáleností od Slunce.

V důsledku vyrovnání Měsíce, Země a Slunce při zatmění Slunce zakrývá Měsíc sluneční paprsky a vrhá stín na zemský povrch. Při tomto uspořádání se při pozorování ze Země zdá, že Měsíc je téměř stejně velký jako Slunce, což se podobá iluzi, která vzniká při přiblížení malého předmětu k oku. Tato konjunkce je rozhodující pro vznik zatmění Slunce a umožňuje Měsíci účinně zastínit Slunce při pohledu z určitých pozorovacích míst na Zemi.

Jak zatmění postupuje, Měsíc při svém oběhu kolem Země způsobuje, že jeho stín prochází zemským povrchem a vytváří takzvaný pás totality - zřetelnou oblast, kde mohou pozorovatelé pozorovat Slunce zcela zakryté Měsícem po dobu několika minut. Následně stín postupuje a postupně odhaluje Slunce, když zatmění končí.

K zatmění Slunce nedochází při každém oběhu Měsíce. Sklon oběžné dráhy Měsíce, který činí přibližně 5 stupňů vzhledem k oběžné dráze Země kolem Slunce, určuje výskyt zatmění, přičemž je nutné přesné zarovnání, aby stín Měsíce zasáhl Zemi.

Zatímco plnou nádheru nadcházejícího zatmění uvidí pouze vybraná města, celé Spojené státy leží dostatečně blízko pásu totality, aby mohly zažít částečné zatmění. I pro pozorovatele mimo dráhu zatmění slibuje tato událost pozoruhodnou podívanou, protože Měsíc částečně zakryje Slunce a během vrcholu zatmění zanechá na obloze siluetu ve tvaru půlměsíce.

Zdroje:

Nejnovější články