Métronome referenční streamer

2024 03 31 TST HiFi ROSE RS150B 1

Jihokorejští HiFi ROSE patří mezi firmy mladé, stavící stejnou měrou na efektním vnějším designu v čele s velikánskými displeji, jako na příjemných zvukových charakteristikách s maximem „analogového feelingu“. Vrcholem firemní nabídky (nepočítáme-li puristický streamovací transport RS130) je kompletní streamer RS150B.

V designovém duchu firmy je čelní obdélník krom relativně tenkých okrajů vlastně celý jednou velkou dotykovou obrazovkou s úhlopříčkou 14,9“ (zvládá nejen náhledy obalů, ale třeba i přehrávání videa). Na rozdíl od jiných kousků z nabídky tady není žádné fyzické tlačítko, vystačíte s prsty a aplikací ROSE Connect pro chytrá zařízení, případně malým Bluetooth dálkovým ovládáním. Boky s jemným rýhováním a větracími otvory prozrazují, že přístroj by se přeci jen mohl zahřívat. Výrobce říká, že právě z toho důvodu vzniká většina šasi opracováním jednoho velkého kusu hliníku – absence velké části běžně vídaných spojů pak pomáhá redukovat též vibrace.

Vzadu pak najdete požehnanou konektivitu, pasující RS150B do role skutečného domácího centra. Napájecí zásuvka je doplněná o centrální vypínač, hned vedle je blok digitálních rozhraní. Je tu AES/EBU vstup i výstup, mezi nimi HDMI ARC vstup, níže koax a optika, opět jako in i out. Neočekávaným a zajímavým prvkem je pár cinchů linkového analogového vstupu. V náročnějších aplikacích poslouží I2S digitální vstup, pro který výrobce zvolil dokonce dvě různé podoby, u jedné z nichž lze volit funkce pinů – to se hodí, protože I2S vlastně nemá úplně zavedené standardy a kompatibilita nemusí být stoprocentní.

2024 03 31 TST HiFi ROSE RS150B 6

Výčet konektorů však nekončí. Zpracovaný signál lze z RS150B dostat párem cinchů a / nebo přes jednu sadu XLR, obrazovou složku přes HDMI s podporou 4K. Ze vstupů jsme ještě nezmínili USB pro připojení počítače, další pro zapojení prakticky libovolného adaptéru pro Wi-Fi / Bluetooth, je tu však i ethernetová zásuvka nebo slot na paměťové MicroSD karty. A aby toho nebylo málo, ještě tu naleznete tři další USB porty – jeden v podobě USB-C, dva USB 3.0, z nichž do obou lze dát datové paměti, ale jeden zároveň funguje i jako digitální audio výstup pro kompatibilní převodníky. Všestrannost je tedy úžasná.

Kdyby popsané nestačilo, lze dovnitř přes šachtu vespod vložit také SATA SSD pevný disk s kapacitou až 4 TB, kam si můžete svou hudbu nahrát.

2024 03 31 TST HiFi ROSE RS150B 2

Celé zařízení stojí na firemní nadstavbě Rose OS, fungují nad operačním systémem Android 7.1. Tím je do jisté míry definováno uživatelské rozhraní, avšak jeho reakce jsou rychlé, byť logika ovládání je trochu netypická, řekněme „asijská“. Kam a jak klepnout se však časem naučíte. V systému jsou dostupné různé streamovací aplikace v čele s TIDAL nebo firemními RoseTube, je Roon Ready, stačí také připojit mechaniku přes USB a můžete hudbu přehrávat a ukládat ze stříbrných kotoučků. Výrobce uvádí i podporu internetového rádia či čehokoliv, co dovnitř pošlete po AirPlay 2 a DLNA.

Kromě standardních ovládacích prvků přehrávání je na displeji stále k dispozici čtveřice dotykových tlačítek – samozřejmě to spínací, ale ještě k tomu regulace hlasitosti v podobě plus, mínus a ztlumení. V kontextu konektivity může RS150B posloužit tedy fakticky i jako digitální předzesilovač, přičemž jediný dostupný analogový vstup projde v přístroji digitalizací.

2024 03 31 TST HiFi ROSE RS150B 9

Také vnitřní elektronika je dimenzovaná podobně jako zbytek přístroje – dostatečný výkon zprostředkovává dokonce dvojice procesorů a sice dvoujádrový ARM Cortex-A72 s taktem 1,8 GHz a čtyřjádrový ARM Cortex-A53 s taktem 1,4 GHz. Video má na starosti grafický procesor Mali-T864, systém sdílí operační paměť 4 GB.

Audio část je postavená na čipu D/A převodníku ESS SABRE ES9038PRO, díky čemuž zpracuje 32 bit / 384 kHz a DSD512 a nativně podporuje plné rozkódování MQA.

2024 03 31 TST HiFi ROSE RS150B 10

Hodnoty THD+N 0,0004% a lepší, intermodulační zkreslení nižší než -103 dB a odstup signálu a šumu minimálně 118 dB patří k solidnímu standardu. Dynamický rozsah 132 dB, přeslechy v celém audio pásmu -138 dB a frekvenční rozsah 20 – 40 000 Hz (+/- 0,5 dB) pak představují prémiovou úroveň.

HiFi ROSE RS150B je se svými 13 kg poměrně robustní zařízení, má klasické komponentové proporce 43 x 31,8 x 12,4 cm (š x h x v).

2024 03 31 TST HiFi ROSE RS150B 8

Přístroj jsme měli možnost zkoumat v showroomu dovozce, kde byl připojen k sestavě s McIntosh C2700 a MC3500 Mk II, jako alternativní zdroj a D/A převodník byl k dispozici McIntosh MCD600, případně systém HiFi ROSE RS520. Propojeno bylo kompletně kabeláží InAkustik AIR a poslouchalo se přes Bowers & Wilkins 702 S3 nebo Sonus faber Stradivari G2.

Procítěný kontrabas Charlieho Hadena ve „Spiritual“ („Beyond the Missouri Sky“ | 1997 | Verve | 537 130-2) měl okouzlující vřelost, měkkost a poddajnou bublavost s výrazným pocitem hloubky, basy vyplouvají ze systému s klidem, bez nějakého hromobití nebo masivního důrazu – naopak je to bas objemný, leč klidný až jemný. HiFi ROSE zachovává svůj specifický, vřelý a sametový charakter s vyklidněnou, přesto ovšem už dobře čitelnou artikulací, takže výsledek je takříkajíc „lahodný“.

2024 03 31 TST HiFi ROSE RS150B 7

Týž nádech sametovosti, ovšem menší, byl patrný i na zpěvu Buddyho a Julie Millerových v „Niccolo“ („In The Throes“ | 2023). Jemná elegance přednesu spolehlivě obrousí hrany přímější nahrávky, dodá solidní pocit bohatosti a hudba prostě plave bez násilí, dopřednosti nebo analytičnosti. Muzikální zábavnost přesto nabízí slušnou dávku čitelnosti a ačkoliv můžete narazit v této ceně na informativnější přístroje, nenucenost reprodukce spolu s celkovou šťavnatostí jsou zábavné.

Dobré, ač nijak nápadné rozlišení najdete i v nejvyšším konci frekvenčního spektra, všelijaké cinkání v „Nefertiti“ Lionela Louekeho („Mwaliko“ | 2010 | Blue Note | 509996 88508 2 1) mělo hezkou barevnost a co do objemu až lehké zdůraznění, dobře vyvažující i bohatší základní oktávy. Nicméně i tady je přednes spíše „do hladka“, nekonfliktní a jemnějšího typu.

2024 03 31 TST HiFi ROSE RS150B 5

Maličko záměrně „hezčí“ styl byl patrný také v „Nierika“ od Dead Can Dance („Spiritchaser“ | 1996 | 4AD | 0652637271324), kde jako kdyby RS150B mírně přitlačil na šťavnatosti, rytmu a celkovém objemu. Není to precizně utažený, dejme tomu „audiofilský“ zvuk, má svou rozmáchlost, ale zase dobře zaplní prostor a ve své velikosti se pružně houpe. Máte-li rádi pevné tělo a fyzickou údernost, tak tu HiFi ROSE tak úplně nenabízí, kontrola je nicméně solidní, uvolněná a klidná.

Když jsme nakousli rozlišení, tak starší, zato vrstevnatá devítiminutová „Captain Seňor Mouse“ uskupení Return to Forever v čele s Chickem Coreou („Hymn of the Seventh Galaxy“ | 1991 | nahráno 1973 | Polydor | 825 336-2) byla bezproblémově přehledná. Přehrávač neupozorňuje na žádnou jednotlivost, nevytahuje křehké detaily do popředí, nemá vůbec žádnou efektnost, ba naopak se zdá, že záměrně zapracovává drobné zvuk do organicky propojeného, homogenního celku. A přesto i přes onu jistou vstřícnou, vřelou měkkost máte pocit, že všechno má své místo a je to jednoduše dobré hi-fi se vším všudy.

2024 03 31 TST HiFi ROSE RS150B 3

Lehce šantánová „Miss Otis Regrets“ v podání Bette Midler („Greatest Hits“ | 1998 | Atlantic | CD 82497) měla krásně velký prostor a proporce. Ani zde nepanuje dojem, že by vše bylo holograficky zasazené s ultimativní přesností a přesto – je to snadno čitelné, jak už byste od dražšího přehrávače právem čekali. Nadstandardní proporce jednotlivých nástrojů, hlasů a vlastně ve finále i celé stereofonní scény v tom určitě pomáhají. Všudypřítomný je pak pocit nasycenosti a barevnosti.

„The May Queen“ Roberta Planta („Carry Fire“ | 2017 | nonesuch | 75597934939) byla velice pohodová, s robustní a šťavnatou rytmikou, příjemná, kultivovaná a zcela netechnická, jakoby až „analogová“, možná „lampová“, prostě bohatě vřelá. Nespěchá a přesto hezky plyne, dobře se poslouchá a to je vlastně největší síla HiFi ROSE RS150B – nabízí hudby s nonšalantní, plnokrevnou muzikálností a absencí čehokoliv nepříjemného.

2024 03 31 TST HiFi ROSE RS150B 4

Dobře vybavený streamer (respektive komplexní centrální komponent s širokou škálou vstupů a výstupů) HiFi ROSE RS150B má prémiovou cenovku, ovšem stejně tak vlastně až luxusní celkové pojetí. Krásné zpracování, veliký displej, dost funkcí, k nimž doplujete solidní rychlostí a díky slušné aplikaci i celkem snadno, to všechno je prostě fajn. Přidejte k tomu zvuk ne sice neutrální, ale vyladěný na zcela bezkonfliktní bohatou, barevnou, sytou muzikálnost v celkově uvolněném stylu a máte zařízení, které možná neuspokojí puristického audiofila, ale pokud chcete „prostě jen poslouchat“, tak vám to RS150B umožní v prémiové úrovni ze všech úhlů pohledu.

Kč 109 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ stylový koncept

+ docela slušně fungující aplikace

+ všestranná výbava

+ pohodlné a slušně rychlé ovládání

+ velmi příjemný, svébytně vřelý a měkký zvuk

ZÁPORY

- zvukové podání rozhodně není neutrální a „nestranné“

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

PRODÁVÁ: Denon Shop | www.denon-shop.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies