čt., 21. březen 2024 11:22

Ceny v Česku neustále rostou. Ptali jsme se studentů v Olomouci, jakým způsobem vycházejí se svými financemi.

Kolik utratíte za měsíc během studia v Olomouci vy? Kolik utratíte za měsíc během studia v Olomouci vy? Zdroj: Unsplash
Studenti jsou společností často považováni za skupinu s omezenými finančními prostředky, jak však svou finanční situaci vnímají oni samotní? Zjišťovali jsme si názory studentů, zda je život v Olomouci drahý a jestli zvládají skloubit svůj studijní, pracovní a soukromý život.

Mario Buďa, 22 let, student ekonomiky a managmentu
Bydlení mi přijde dražší, MHD taky docela zdražilo na to, že Olomouc je malé město. Já teda většinou chodím pěšky, ale co se týče bydlení, tak žiji ve sdíleném bytě s dalšími třemi spolubydlícími a platím kolem čtyř tisíc. Můj zdroj příjmu pochází z brigády a od rodičů, většinou se to pohybuje kolem 10 až 12 tisíc. Většinou nemám problém vyjít s penězi, ale když jsou Vánoce nebo se sejde více rodinných oslav, tak je to pro mě trochu finančně těžší. Co se týče třeba studentských slev, tak používám ISIC na dopravu, vlaky a podobně. Z 80 % si vařím sám, sem tam si něco objednám. Do menzy nechodím, ale na to, že je to pro studenty mi to přijde trošku drahé. Byl bych rád, kdyby se pro nás zlevnila doprava, minimálně vlaky. Vzhledem k tomu, že spousta studentů musí dojíždět, třeba i z jiných krajů, se cesta prodraží.

mario buda

Kateřina Halenková, 22 let, studentka korejských studií a žurnalistiky
Když bych měla srovnat Olomouc s Prahou nebo Brnem, tak ta úroveň se začíná docela vyrovnávat, byť je to menší město. Bydlím v bytě, který sdílíme s dalšími pěti holkami. Nechtěla jsem jít na koleje, jelikož bydlím půlhodiny autem od Olomouce. Přišlo mi lepší bydlet tady, ale zároveň jsem nechtěla zabírat místo na kolejích studentům, kteří bydlí mnohem dál a tu kolej potřebují více než já. Řekla bych, že tu jsou přívětivější ceny než ve větších městech, ale určitě to nejsou úplně studentské ceny. Myslím si, že je pro studenty těžší udržet krok s dobou a s tím, jak ceny rostou. Myslím, že studenti, kteří si dokážou vydělávat během školy více než deset tisíc, jsou obdivuhodní. Přece jen lidé, kteří chodí do práce, mají jen práci, ale studenti mají studium a k tomu ještě tu práci. Já jsem momentálně bez nějakého pravidelného měsíčního příjmu, jelikož mám dvě školy a je těžší si najít čas, abych k tomu stíhala pracovat. Když něco potřebuji, tak mi přispějí rodiče, ale když něco chci, tak si na to vydělám sama. Za mě je super, že nám stát platí zdravotní a sociální. Tím nám dost ulevuje, ale když by mi nepomáhali rodiče a musela bych si vydělávat na nájem a vše platit sama, tak si nemyslím, že bych zvládla vyžít, a ještě k tomu třeba šetřit. Obecně si myslím, že nám stát vychází vstříc, ale myslím si, že by to chtělo ještě něco víc.

katerina halenkova

Eliška Habigerová, 24 let, studentka japanologie
Myslím, že v porovnání s ostatními městy je pro studenty Olomouc celkem levná, ale stejně je tu pro mě draho protože si nevydělávám. Mým zdrojem příjmů je moje máma a Plasma Place. Díky tomu mívám nějakých 5000 až 6000 korun měsíčně. Před 2 roky jsem chodívala do menzy, to jsem ještě žila na koleji, ale během let docela zdražili. A jídlo už za ty peníze nestálo, takže tam už nechodím. Většinou si vařím doma, anebo si objednám obědové menu na Boltu ve slevovém tornádu. Bydlím ve sdíleném bytě s dalšími 3 lidmi a platím 4800 korun na měsíc. Dojíždím, ale za vlak vydám asi jen 400 korun měsíčně, protože tu jsem jen některé týdny. Tady po městě si většinou kupuji celodenní jízdenku za 40 korun, tipla bych, že dohromady i s tím vlakem vydám tak do 1000 korun měsíčně za dopravu. S penězi celkem vycházím, ale v podstatě nic neušetřím, možná občas něco z peněz za darování plasmy. Studentské slevy uplatňuji, hlavně na vlak. Myslím, že stát by nám mohl zase dát 75% slevu na jízdné místo těch 50 %. Nebo by to mohla být doprava úplně zadarmo jako na Slovensku.

eliska habigerova

Kristýna Konečná, 22 let, studentka andragogiky a sociologie
Za co v Olomouci nejvíc platím jsou svačiny a obědy. Ale není to zas až tak velká položka mých výdajů. Platím si i dopravu. Ta mě vyjde asi na osmdesát korun týdně. Mám velké výdaje, co se týče auta nebo pojištění. Tam je to těžší, ale s penězi většinou vyjdu do konce měsíce. Neřekla bych, že je to tu předražené, s mými příjmy vycházím v pohodě. Pracuji na HR oddělení na DPČ, mám úvazek zhruba na 18 až 19 hodin týdně. Vydělám si většinou kolem devíti tisíc. Když to jde, tak uplatňuji studentské slevy na jízdné. Myslím si, že nám studentům vychází stát dostatečně vstříc a ceny jsou pro nás adekvátní.

kristyna konecna

Dominik Puc, 24 let, student uměnovědných studií
Život v Olomouci se mi zdá drahý, ale drahé je to všude, takže nemám moc na výběr. Mým zdrojem příjmů jsou moji rodiče a dostávám většinou od 3000 do 6000 korun měsíčně. Vařím si doma a menzu nenavštěvuji, mají tam draho. Využívám instantní polévky. Bydlím ve sdíleném bytě, nájem mi platí máma a cena za něj je asi 4800 za měsíc. Veřejnou dopravu v Olomouci využívám a dojíždím, ale moje výdaje na vlak jsou nulové, protože mám režijku. S penězi většinou moc nevycházím a nic si nešetřím. Studentské slevy uplatňuji, především v barech, kam často chodím. Myslím, že stát by mohl zlevnit některé věci.

dominik puc

Zobrazeno 235 krát
Naposledy upraveno: čt., 21. březen 2024 12:42
Pro psaní komentářů se přihlaste