Odklánění peněz. Kocourek to začal, Tyrš se v hrobě obrací

politika

V posledních týdnech se v médiích objevuje čím dál častěji výraz „odklánění peněz“, který se do veřejného povědomí výrazněji zapsal již před lety díky aféře ministra za ODS Martina Kocourka.

Odklánění peněz. Kocourek to začal, Tyrš se v hrobě obrací
Mirek Topolánek, Martin Kocourek
22. března 2024 - 06:30

Jeho osobní kauza, spojená s rozvodem a následným finančním vyrovnáním, tento pojem veřejnosti přiblížila. Kocourek tehdy tvrdil, že odklánění peněz, ač nebylo přiznáno před manželkou, je přijatelné, neboť šlo o jeho vlastní finanční prostředky.

Nicméně současné případy odklánění peněz mají mnohem vážnější podtext. Jde o situace, kdy jsou finanční prostředky, které patří institucím nebo širší veřejnosti, neoprávněně využity pro soukromé či nelegitimní účely. Tato jednání nahrávají definici zpronevěry nebo podvodu a nemají v právním státě místo.

Jedním z odhalených případů je zpronevěra více než 16 milionů korun bývalým účetním Okresního soudu v Lounech. V období od března 2019 do listopadu 2023 byly finanční prostředky soudu neoprávněně převáděny na osobní účty zaměstnance, který je pravděpodobně prosázel.

Další závažný skandál vyšel najevo v České obci sokolské, kde blízká spolupracovnice starostky Hany Moučkové zpronevěřila desítky milionů korun. Případ nabral tragických obrátek, když se zaměstnankyně po odhalení svých činů zabila. Důkazy naznačují, že peníze byly z ČOS vyváděny delší dobu, několik let, přičemž zpronevěřené finanční prostředky byly použity na nákup luxusního zboží a cestování, včetně společné dovolené zaměstnankyně a Moučkové v Dubaji. Navíc se ukázalo, že zaměstnankyně byla před svým působením v ČOS již dvakrát odsouzena za podobné trestné činnosti. Incident odkryl závažné nedostatky v kontrolních mechanismech a vyvolal diskusi o nutnosti přísnějšího dohledu nad finanční správou neziskových organizací. Je smutné, že od pořadových cvičení a gymnastiky svého zakladatele Tyrše se dnes tato organizace proslavila “odkláněním”.



Neziskový sektor je dále zastoupen případem v Českém tenisovém svazu, kde se část státních dotací přesměrovala na soukromé účely skrze spolek, který podle policie bez výběrového řízení pořádal řadu let pro svaz turnaje. Také zde celý příběh trval několik let a nikomu nic nebylo podezřelé a peníze nikde nechyběly. I zde byly finanční prostředky neoprávněně odkloněny, což poukazuje na systémový problém v řízení a rozdělování veřejných financí ve sportovním sektoru.

Případy odklánění peněz odhalují nejen neetické chování jednotlivců, ale i systémové nedostatky v kontrolních mechanismech a finančním managementu veřejných i soukromých institucí. Je důležité, aby se veřejnost i odpovědné orgány ujaly iniciativy v posílení transparentnosti a dohledu, aby se podobným případům v budoucnu předešlo.

Psali jsme:

Smutnou ironií zůstává, že Češi se v historii proslavily ve sportu svoji fotbalovou uličkou, nyní a nejen ve sportu, asi budeme populární pojmem “odklánění”. Což tedy se sportem nemá opravdu nic společného.

(böhm, prvnizpravy.cz, screen: ods)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif