E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Chrápání vyhnalo mou ženu z ložnice. Co vás čeká na vyšetření a proč s ním neotálet?

22. březen 2024

Máloco je tak otravné jako chrápající partner. I když víme, že to nedělá schválně, spát (přesněji řečeno snažit se spát) vedle takového člověka je utrpení. Chrápání nepřináší potíže jen spolunocležníkům: může být rizikem i pro samotného hlasitého spáče. Nezřídka vede ke zhoršení kvality spánku, může dojít i k rozvoji takzvaného syndromu spánkové apnoe. Co čeká pacienta, který se svěří do rukou lékaře? Svou zkušenost nám popsal publicista Pavel Bukovinský.

Foto: Claudia Mañas on Unsplash

Je mi skoro 45. Mám dvě děti, zvýšený cholesterol, mírnou nadváhu a úžasnou ženu. Občas bývám v práci ve stresu. A chrápu. Chrápu hodně. Chrápu tak, že v mojí blízkosti vydrží spát málokdo.

„Spánek by měl být okamžikem oddechu pro celý organismus,“ říká lékařka Nemocnice Agel v Novém Jičíně Lucie Režná. Tak to u mě neplatí. Já spím tvrdě, ale evidentně špatně. Moje problémy se v posledních letech rychle zhoršují a nejde jen o to, že chrápání je stále hlasitější. Občas se během noci probudím s pocitem, že nedýchám, a ráno mám dojem, jako by mě někdo několik hodin mlátil po hlavě lopatou.

Foto: Se svolením DORMEO

Dormeo – odborník na spánek

Věděli jste, že spánkem strávíte až jednu třetinu života? Je nezbytné, abyste spali kvalitně. Právě probíhají Dormeo dny spánku, kde najdete nejlepší matrace, polštáře a povlečení se slevami až 50 %. Nechte se hýčkat kvalitou, kterou si zasloužíte. Užijte si dokonalý odpočinek s Dormeo!

Právě proto sedím v ordinaci oddělení ORL a chirurgie hlavy a krku a  Lucie Režná mě přijímá k přenocování na spánkové jednotce. Je určena pacientům trpícím chrápáním a syndromem spánkové apnoe. „Chrápání pacienta neohrožuje na životě, u apnoe už je to něco jiného,“ podotýká lékařka. Tenhle syndrom znamená, že během spánku přestáváte na několik sekund dýchat. Někteří lidé párkrát za hodinu, jiní ale i víc než stokrát.

Apnoici častěji usínají ve dne a je u nich větší riziko mikrospánku. V noci se potí, ráno jsou nevyspalí, bolí je hlava, mají sucho v puse, jsou malátní a během dne se nekoncentrují. Jako bych se v tom viděl.

Čeká mě přenocování ve speciálním pokoji, který je izolovaný od zvuků i světel zvenčí. Sestry mi nasazují hadičky do nosu, na prst dostávám „kolíček“ a na krk mi věší přístroj velikosti mobilního telefonu z minulého století. Tahle sestava bude v noci sledovat, jak dýchám, jak mi obíhá krev a jak je okysličená, jestli se nedusím – nebo spíš jak moc se dusím.

Měl bych dodržet obvyklý režim, takže si večer čtu, usínám kolem jedenácté. Nebyla to nejpohodlnější noc, mám pocit, že s hadičkami kolem sebe jsem nespal tak tvrdě jako doma.

„Většinou platí, že čím tvrději spíte, tím více zástav v noci nastane,“ říká Lucie Režná. To už jsem po týdnu zpět v její ordinaci, abych si vyslechl výsledky, které mi přístroj pro limitovanou polygrafii během noclehu na spánkové jednotce naměřil. Výsledek? Přes třicet zástav dechu za hodinu. Zhruba 40 procent úplných pauz, kdy jsem nedýchal, zbytek takových, že nádechy byly významně omezené. „To už spadá do kategorie těžkého syndromu obstrukční spánkové apnoe,“ upozorňuje mě Lucie Režná. Zatímco u lehčích případů nebo u pouhého chrápání může pomoci konzervativní terapie (například úprava životního stylu vedoucí k redukci hmotnosti, polohová terapie při spánku nebo vyhýbání se alkoholu), můj stav to nevyřeší.

Chrápačům a lehkým apnoikům mohou pomoci i méně či více invazivní operace, při kterých lékaři upravují povislé patro, patrový čípek, kořen jazyka, nebo dokonce čelist tak, aby překážka zmizela. Pro těžší případy, jako je ten můj, doporučuje lékařka léčbu přetlakovou ventilací, tedy takzvaným CPAP přístrojem, který přivádí konstantní přetlak průtoku vzduchu do hrdla, aby dýchací cesty zůstaly během spánku otevřené.

„Masek je celá řada, některé jsou menší, jen přes nos, jiné přes pusu. Záleží, jak pacient v noci dýchá,“ popisuje Lucie Režná. Čeká mě zkoušení. Dostanu přístroj a pár nejvhodnějších masek domů a během týdne budu testovat, co mi nejvíc sedí. Přístroj zároveň zaznamená, jaký tlak musí vyvinout, aby moje dechové pauzy eliminoval. Podle toho mi pak nastaví na míru můj vlastní přístroj, který proplácí pojišťovna.

Spát s maskou? Popravdě, udělám cokoli, abych se zase jednou vyspal dobře.

Kvalitní matrace i vhodné lůžkoviny, správná teplota v ložnici, postel používat jen na spaní a milování. To jsou jen některá z pravidel pro kvalitní spánek. Co nám v dnešní době nedá spát? Jak dobře usnout bez léků a jak poznat, že spíme kvalitně? I o tom je následující text:

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s