Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tak si posunem hodiny, no a co? Vy z toho naděláte, jako kdyby šlo o život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Že vám změna času totálně rozhodí metabolismus? Ano, zrovna o tom si tuhle povídaly dvě dámy na zastávce MHD. A pochybuji, že znaly význam tohoto slova.

Článek

Nechápu, jak by mohl posun hodinek, ovlivnit moji látkovou výměnu, to jest proces, při němž tělo přijímá a zpracovává živiny. Jemu je úplně jedno, kolik je zrovna hodin.

A víte, co je zvláštní? Když letíte na dovolenou i přes několik časových pásem, tak se vám nic nerozhodí, že? No ono taky, komu byste si stěžovali, když jste si tuto cestu zvolili sami zcela dobrovolně. Vezměme si třeba takový let na západ přes Atlantik. Trvá osm hodin a v naší cílové destinaci je o osm hodin méně než v české kotlině. Paráda, ušetřili jsme čas strávený na cestě. Ale za 14 dnů se vracíme zpět, tentokrát na východ, tudíž letíme rychleji (pomáhá nám západní proudění vzduchu), zato proti času. Osm hodin zmizí kdesi v černé díře a už nám je nikdo nevrátí. Náš organismus se s tím samozřejmě vyrovná, jinak bychom příště nikam neletěli, že ano? Znám piloty, kteří strávili ve vzduchu více než 20 tisíc letových hodin, létali po celém světě na dálkových trasách, a přesto se dnes, v důchodovém věku těší velice dobrému zdraví.

Jo a taky hlava že vás potom bolí? Ano, tohle jsem slyšela výhradně od žen. Tak nejenže migrény v přechodu, ale i z přechodu? Bude to patrně tím, že pánové řeší podstatně důležitější otázky, kupříkladu, kdo vyhraje hokejovou extraligu, který fotbalový klub zrovna kupuje nové hráče, v jaké hospodě mají nejlepší pivo… A otázka přechodu na letní čas je až tak nebere, prostě si přeřídí hodinky.

A že jste z té změny podráždění? Tak vypněte televizi, internet a běžte se projít do přírody. A podráždění zmizí jako mávnutím kouzelného proutku. Ona totiž příroda, zvlášť za denního či večerního světla, je mocná čarodějka!

Ještě vám připomenu jeden zvláštní úkaz z doby nedávno minulé: S příchodem covidu najednou změna času nikomu nevadila. Jak je to možné? Jednoduše, neboť mediálním trhákem se staly počty nakažených, zemřelých, dodávky testů, roušek, dalších zahalovacích prostředků a debaty o nutnosti očkování. Posun času proběhl naprosto bez povšimnutí a žádné problémy nikomu nezpůsobil. Tak kdepak je ten zakopaný pes? V hlavě, vážení.

Kdyby někdo mocný časem rozhodl, že se šoupat nebude a vyhlásil referendum, hlasuji pro zachování letní varianty. Je mi totiž úplně fuk, jestli jdu ráno do práce za tmy či za světla neb máme pouliční osvětlení. A rozbřesk o třetí hodině noční? Na co? Jedině, že bychom se nad ránem vraceli z baru. Ale to nechodíme pěšky a taxík má světla.

V dávných dobách, kdy se svítilo loučemi, svíčkami, vrcholem blahobytu byla petrolejová lampa a spát se chodilo s kurem domácím, otázka nějaké změny času rozhodně nikoho netrápila. Během několika minulých desetiletí se život v našich zeměpisných šířkách posunul do pozdějších hodin. Pamatuji si z dětství, že se rodiče vraceli z práce nejpozději do 16. hodiny, a to včetně obstarání nákupu. Dnes se vracíme v 18, 20 i později. A užít si čas s rodinou neznamená jen dřepět ve svém příbytku u magické obrazovky, mačkat ovladač a cpát do sebe chipsy. Mnozí máme zahrady, psy a další záliby spojené s pobytem v přírodě. Nedovedu si představit, že bych o horkých letních večerech seděla u našeho koupacího písníku při svíčkách. Ano, koupání při měsíčku je úžasná romantika, ale taky ráj pro komáry a kapesní zloděje. Leda, že by po vzoru nočního lyžování zavedli noční koupání ve světle reflektorů…

Bohatě stačí, že od podzimu do jara potkávám na stezkách kolegy a kolegyně „světlušky“, to jest běžce s čelovkou na hlavě. Jistě, běh je tělu prospěšný v každé roční i denní době, ale potmě to není ono. Člověk se nemůže kochat krásami přírody a častokrát šlápne do výmolu nebo ještě něčeho horšího. Zkrátka nejsme primitivní živočichové obývající temné mořské hlubiny, nýbrž světlomilné lidské bytosti.

A myslím, že jsou důležitější záležitosti, na něž bychom se měli zaměřit, abychom tu brzy nemuseli místo změny času, řešit změnu režimu. To bych teda rozhodně nechtěla.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz