Zdraví

Kefír a jeho vliv na naše trávení. Nastartujte správnou funkci střev

Víte, že kefír je pro naše tělo prospěšnější než jakýkoliv jiný mléčný výrobek? Blahodárně působí na naše zažívání a jeho vliv se vyrovná působení probiotik. Zařaďte ho do svého jídelníčku a zkuste si ho doma i vyrobit.

Co je kefír a jak se vyrábí

Kefír je kvašený mléčný nápoj, který původně pochází z Kavkazu. Nejčastěji se vyrábí z mléka kravského, ale může se taky vyrábět z ovčího i kozího mléka. My sami si můžeme kefír vyrobit doma, za pomocí kefírového zrna. Kefírové zrno je název pro tibetskou houbu. Výroba je velmi snadná. Stačí si sehnat tibetskou houbu, propláchnout studenou vodou, vložit do sklenice, zalít plnotučným čerstvým mlékem a přikrýt kouskem plátýnka. Takto necháme kefír stát při pokojové teplotě 24 hodin. Poté scedíme přes plastové sítko a kefír konzumujeme. Nepoužívejte kovové nástroje ani lžíce, zničili byste cenné látky. Houbu propláchneme studenou vodou a postup opakujeme stejně každý den.

Co zázračného kefír obsahuje

Kefír je jedna z nejvíce probiotických potravin a to díky obsahu bakterií, laktobacilů a obsahu mléčných kvasinek. Doma vyrobený kefír obsahuje 10 x více probiotických organismů, než kupujeme v obchodě.  Je to díky tomu, že v obchodě dostaneme ke koupi kefír, který při výrobě prochází pasterizací.

Jak nám kefír pomáhá

Kefír nám pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru a tím zabraňuje vzniku dalších onemocnění. Jeho vysoký obsah vápníku udržuje silné a zdravé kosti a klouby. Jeho další předností je obsah živin jako biotin a kyselina listová, které blahodárně působí na imunitní systém a chrání ostatní buňky. Kefír díky obsahu mikroorganismů dokáže snižovat sezónní alergické reakce. Může nám být nápomocný při onemocnění kůže. Doporučuje se pití při problémech s akné, vyrážkami a kožními exémy. Můžeme si vyrobit léčivou masku na obličej. Maska je vhodná pro lidi s mastnou pletí. Do mixéru vložíme 1 dl kefíru, 1 lžíci ovesných vloček, ½ oloupaného jablka, špetku skořice a rozmixujeme do hladka.

Laktóza v kefíru

I lidé trpící laktózovou intolerancí, si mohou tento lahodný nápoj dopřát. Kefírové kultury za pomocí fermentace přeměňují laktózu na kyselinu mléčnou a tím se pro ně stává snesitelnou.

Zařazení kefíru do jídelníčku

Doporučuje se pravidelné pití kefíru a to 1 litr týdně. Pokud jste doposud kefír nekonzumovali, je potřeba začít pozvolna. Dopřejte si malou dávku každý den. Můžete si kefír smíchat s čerstvým ovocem, dochutit javorovým sirupem, medem. Můžeme ho přidávat do těsta na buchty, ale tím snižujeme jeho účinnost.

Kefír si můžete dopřát ráno i večer. Tím se udržíte v kondici a budete se cítiti skvěle.

Zdroj foto: Dusan Zidar | Dreamstime.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button