Cirkus bude: První pokus režiséra Oldřicha Lipského nahlédnout do prostředí cirkusu

Cirkus bude: První pokus režiséra Oldřicha Lipského nahlédnout do prostředí cirkusu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
První cirkusová komedie režiséra Lipského s sebou ještě nese veškeré příznaky typické pro dobu svého vzniku. Zaujetí pro tajemný svět manéže filmem probleskuje tak silně, že není možné odolat. Série vrcholných artistických čísel, hravý hudební orchestr, improvizace a humor mísený budovatelským entuziasmem.

Na představení cirkusu Slavia přijede několik autobusů se zemědělskými rekreanty. Mají však smůlu. Je pondělí, den, kdy zaměstnanci mají náhradní volno. Vedoucí rekreantů Bláha najde v opuštěném cirkusu jen inspicienta Lišku a pokladní Marii. Ve vzrušené diskusi Bláha Liškovi dokáže, že rekreanti mají již tři měsíce na tento den řádně objednané a zaplacené vstupenky. Bohužel mezitím došlo k přesunu náhradního volna z pátku na pondělí. Nikdo si však nevzpomněl, že jedno pondělní představení bylo už prodané.

Po menší slovní potyčce s Bláhou se Liška rozhodne, že zemědělci budou mít své představení. Pošle Marii sehnat artisty na nejrůznější místa Prahy – do výcvikového střediska artistů, do bytů, do paláce Lucerna, a dokonce i do hotelu Central, kde má jedna z artistek právě svatbu. Všichni pochopí situaci a nastoupí do manéže. Ke zdaru večera přispěje i věčně nespokojený garderobiér Rudolfek. Jen byrokratický úředník Ostrý, který se snažil zabránit představení, musí s posměchem opustit cirkus.

Diváky starší generace film alespoň na chvíli zavede do doby, která je jim blízká. U mladé generace nejspíš film neuspěje. Kritici budou opět znechuceni agitací, ale film vznikal v roce 1954 a každá doba má své mouchy, které se odráží i ve filmové tvorbě. Pokud jde o samotné filmové řemeslo, film je dobrou komedií obsazenou hereckými esy a plný povedených cirkusových čísel.

Hrají: Jaroslav MarvanFrantišek Filipovský, Rudolf Deyl ml., Irena KačírkováJosef KemrLubomír Lipský st., Miloš Kopecký, Rudolf Hrušínský, Bohuš Záhorský a další

Josef Kemr, Jaroslav Marvan, Lubomír Lipský st., Irena Kačírková, Miloš Kopecký
Josef Kemr, Jaroslav Marvan, Lubomír Lipský st., Irena Kačírková, Miloš Kopecký | Zdroj: FTV Prima / Československý film

Zajímavosti:

Film byl uveden na VIII. MFF v Karlových Varech a byl poctěn Cenou za filmovou veselohru „za velmi dobrou, scénáristicky, režijně i herecky zdařilou veselohru, s vynikající úrovní artistického umění, majícího předpoklady velkého úspěchu, společného užitku a zábavy u filmových diváků“.

Film byl uveden i na mezinárodním filmovém festivalu v Edinburghu a celkem jej do vysílání nakoupilo 54 zemí světa.

Během scény svatby artistů je možné všimnout si nad dveřmi obrazu Hradčan. Stejný obraz visí i na zdi kanceláře rady Vacátka (Jaroslav Marvan) ze seriálu Hříšní lidé města pražského (od r. 1968) nebo v kanceláři ze seriálu 30 případů majora Zemana (od r. 1974). 

Film byl režijním debutem Oldřicha Lipského, kterého cirkusové téma celoživotně lákalo. Vrátil se k němu například v dokumentu Cirkus jede!, komedii Šest medvědů s Cibulkou nebo Cirkus v cirkuse.

Původní distribuční slogan filmu zněl: Český barevný film. Veselý příběh o tom, co nemělo být a bylo. Česká filmová veselohra z artistického prostředí.

Film uvádí jako vzpomínku TV Prima 23. března v podvečer.

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • csfd.cz,
  • Autorský text