kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  22.03.2024 13:41:00

Liberecké vojenské velitelství hledá nové členy aktivních záloh

22. 03. 2024

Kromě profesionální armády funguje v České republice také aktivní záloha. Její členové řečení záložníci kombinují civilní a vojenskou profesi. Vojáky aktivní zálohy tvoří zejména občané, jenž osobní vlastenectví přetvořili k aktivní účasti na vojenské přípravě a osobní vycvičenosti. U Krajského vojenského velitelství plní své úkoly vojáci pěší roty aktivní zálohy Liberec.

V dnešní době, která se vyznačuje zhoršenou bezpečnostní situací, je velmi důležité, aby se do povědomí mužů i žen, nejen v Libereckém kraji, dostala možnost, jak se mohou zapojit a co jim za jejich zapojení Armáda České republiky může poskytnout.

Pojem aktivní záloha

Aktivní záloha je plnohodnotnou součástí ozbrojených sil České republiky a je užívána především k doplňování ozbrojených sil za stavu ohrožení státu, válečného stavu, ale také při vzniku nevojenských krizových situacích. Hlavní motivací vstupu do aktivní zálohy je možnost aktivně se podílet na obraně vlasti, získání nových odborných dovedností a znalostí, možná služba v zahraničí a také zajímavé finanční ohodnocení.

Podmínky vstupu do aktivní zálohy

Vojákem aktivní zálohy může být občan ČR, který dosáhl plnoletosti a nepřesáhl hranici 60 let věku. Další podmínkou je zdravotní způsobilost, trestní bezúhonnost a podepsané čestné prohlášení o nepodporování extremismu. Požadavkem na vzdělání je minimálně výuční list.

Jak se slouží

Do aktivní zálohy jsou občané zařazeni na základě vlastní žádosti na dobu 2 let. Při prvním zařazení do aktivní zálohy je nezbytné absolvovat vojenskou přípravu, tzv. kurz základní přípravy, který je organizován Velitelstvím výcviku – Vojenskou akademií ve Vyškově. Kurz v délce 6 týdnů, lze absolvovat v celku nebo ve dvou samostatných částech. Kurzu je ukončen složením slavnostní vojenské přísahy.

Po zařazení k jednotce aktivní zálohy se voják účastní pravidelných vojenských cvičení s maximální délkou 12 týdnů v kalendářním roce. Při službě v operačním nasazení může být voják aktivní zálohy povolán k plnění úkolů ozbrojených sil na území ČR na období
do 9 měsíců v kalendářním roce. Mimo území ČR pak pouze po vyslovení prokazatelného souhlasu.

Odměny

Peněžními náležitostmi rozumíme náborový příspěvek, služné, příplatek za službu v zahraničí, odměna, motivační odměna, stabilizační příspěvek a další příplatky a náhrady podle zákona o službě vojáků v záloze. Náborový příspěvek ve výši 30.000 korun náleží po dokončení základní přípravy vojákovi za každý rok zařazení do aktivní zálohy, služné náleží vojákovi za počet dní ve vojenské činné služby dle hodnosti stanové na služebním místě. Vojákovi v aktivní záloze, který konal v kalendářním roce vojenskou činnou službu v celkovém rozsahu alespoň 14 dnů nebo službu v operačním nasazení, náleží odměna ve výši 18.000 korun ročně. Odměna se může navýšit o 6 až 9 tisíc korun dle výsledku služebního hodnocení za daný kalendářní rok.

Studenti v aktivní záloze

Vojákovi v aktivní záloze, který při zařazení do aktivní zálohy studuje studijní program nebo jeho část na vysoké škole formou prezenčního studia a nedosáhl věku 26 let, náleží, pokud dokončil kurz základní přípravy a nebyl po jeho dokončení hodnocen jako nevyhovující, motivační odměna ve výši 6 tisíc korun.

Zaměstnavatel

Zaměstnavateli, jehož zaměstnanec zařazený do aktivní zálohy nekonal práci pro překážku v práci v obecném zájmu z důvodu povolání k výkonu plánovaného vojenského cvičení nebo plánované služby v operačním nasazení, vzniká právo na poskytnutí finanční podpory ve výši dvou třetin průměrné hrubé měsíční nominální mzdy naposledy zveřejněné ČSÚ přede dnem nástupu vojenské činné služby. OSVČ má při povolání k výkonu vojenského cvičení nebo služby v operačním nasazení právo na finanční podporu ve stejné výši jako zaměstnavatel.

Pěší rota aktivní zálohy Krajského vojenského velitelství Liberec

Vojáci pěší roty se soustavně zdokonalují ve své „vojenské“ profesi formou účasti na pravidelných vojenských cvičeních, akcích na veřejnosti nebo akcích v oblasti Přípravy občanů k obraně státu. V blízké budoucnosti plánujeme výcvik také se zahraničními partnery, Policií České republiky a dalšími složkami IZS.

Zaujala Vás možnost aktivního zapojení do obrany České republiky? Do aktivní zálohy se můžete přihlásit on-line na stránkách doarmady.cz nebo navštivte rekrutační pracoviště AČR, kde získáte veškeré potřebné informace a podporu. Krajské vojenské velitelství Liberec můžete také sledovat na facebooku, instagramu nebo stránkách kvv-liberec.army.cz.

TZ: Krajské vojenské velitelství Liberec

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688