Výsledky voleb na Slovensku 2024: Do druhého kola postupují Korčok a Pellegrini

1. kolo prezidentských voleb na Slovensku podle očekávání ovládli Peter Pellegrini a Ivan Korčok.

1. kolo prezidentských voleb na Slovensku podle očekávání ovládli Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Zdroj: Archiv Blesku, ČTK

První kolo prezidentské volby na Slovensku je za námi. Slovenské volby jsou jednodenní, všechny volební místnosti se uzavřely v sobotu ve 22:30. Konečné výsledky voleb ukázaly, že do druhého kola, které se koná 6. dubna, postoupili favorizovaní kandidáti Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Korčok získal 42,5 procenta hlasů. Druhý Pellegrini obdržel 37 procent hlasů. Ostatní kandidáti skončili daleko za nimi.  

První kolo prezidentské volby mělo na Slovensku od začátku dva jasné favority. Jsou jimi předseda strany HLAS-SD Peter Pellegrini a diplomat Ivan Korčok. Volební průzkumy správně předpověděly, že zmíněná dvojice postoupí do druhého kola.  Preference ostatních kandidátů byly mnohem nižší, mezi jinými kandidoval i bývalý předseda Nejvyššího soudu Štefan Harabin, někdejší poslanec Marián Kotleba nebo expremiér Igor Matovič. Přečtěte si, kdo byli kandidáti na slovenského prezidenta.

Vítěz druhého kola prezidentských voleb nahradí v polovině června ve funkci současnou prezidentku Slovenska Zuzanu Čaputovou, která úřad neobhajuje. 

Sčítání hlasů na Slovensku jsme sledovali online. Konečné výsledky voleb si můžete prohlédnout níže v aktualizované infografice. Aktuální dění kolem slovenských voleb jsme monitorovali i v našem online zpravodajství.

Prezidentské volby na Slovensku 2024

Kdo jsou kandidáti na prezidenta

Volby v souvislostech

Volby přehledně

Více najdete ve volebním speciálu >>>