Týdnu dominovala zasedání centrálních bank

byznys

Tento týden patřil centrálním bankám. K jednacímu stolu zasedl americký FED, britská a švýcarská centrální banka a v neposlední řadě i ta česká.

Týdnu dominovala zasedání centrálních bank
Česká národní banka
23. března 2024 - 09:01

Fed ponechal dle očekávání úrokové sazby beze změny na 5,25-5,50 %, jeho výstup nicméně trh vyhodnotil jako holubičí a dolar tak reagoval oslabením. Aktualizovaný medián výhledu úrokových sazeb i nadále implikoval trojí snížení úrokových sazeb v letošním roce, zároveň přinesl mírně vyšší úroveň dlouhodobých úrokových sazeb (místo 2,5 % to je nyní 2,6 %). Další kroky budou dle Jerome Powella závislé na vývoji dat. My první snížení sazeb očekáváme v červnu, píše v komentáři Jana Steckerová, analytička Komerční banky.

S uvolňováním měnových podmínek překvapivě tento týden začala švýcarská centrální banka, která klíčovou úrokovou sazbu snížila o 25 bb na 1,5 %. Ta britská ji naopak ponechala beze změny. Avizovala nicméně, že uvolňování měnových podmínek je na spadnutí. Opačným směrem se vydala japonská centrální banka (BOJ), která zvýšila poprvé po 17 letech základní úrokovou sazbu, a to z minus 0,1 procenta do pásma nula až 0,1 procenta.

Z dat tento týden negativně překvapily předstihové indikátory PMI z oblasti průmyslu, které se v eurozóně i v Německu v březnu opět výrazně zhoršily. Naopak německý IFO i ZEW index dopadly lépe, než finanční trhy očekávaly. Kurz eura se po zasedání americké centrální banky vyšvihl na úroveň 1,094 USD/EUR. Kvůli špatným datům z eurozóny, a naopak dobrým z USA o své zisky ale rychle přišel a v pátek se nacházel až na úrovni 1,081 USD/EUR.

Na domácí scéně bylo klíčovou událostí zasedání České národní banky. Ta opět snížila úrokové sazby o 50 bb. Na následné tiskové konferenci guvernér Michl opět zdůrazňoval proinflační rizika a nabádal k opatrnému přístupu ohledně dalšího snižování sazeb. Zároveň opět zmínil, že neutrální úroková sazba je podle něj zřejmě nad 3 %. Dodal, že zásadní roli v rozhodování na dalších zasedáních pravděpodobně nadále sehraje i kurz koruny. Obnovení jejího oslabování by podle slov guvernéra Michla totiž nebylo zcela konzistentní s udržením inflace na 2 % a pravděpodobně by si vyžádalo úpravu trajektorie snižování sazeb. Detailněji jsme se zasedání věnovali zde: https://bit.ly/CNB_Focus_Mar24_CZ.  Česká koruna po tiskové konferenci ČNB posílila o přibližně 0,3 % ke 25,20 CZK/EUR. Během čtvrteční seance ale o tyto zisky přišla a v pátek její kurz dokonce atakoval hladinu 25,40 CZK/EUR.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif