Vydejte se do výšin! Nejlepší panoramata v Budapešti. Vyhlídky, kostelní věže i méně známá zákoutí známých míst

Přidat na Seznam.cz

Budapešť je skvělým místem k pozorování ať už se nacházíte kdekoli. Podívejte se na nejlepší vyhlídková místa ve městě, ze kterých můžete vidět nádhernou Budapešť. Vyhlídky, kostelní věže i méně známá zákoutí známých míst. Vydejte se do výšin!

Budapešťské kolo

Pohled na mnoho pamětihodností města z ruského kola je skutečným zážitkem. Nad střechami domů v okolí je vidět Dunaj, Budínský hrad a mnoho ikonických budov včetně baziliky.

Vyhlídka baziliky sv. Štěpána

Panoramatická vyhlídka druhého největšího maďarského kostela má 364 schodů, ale lze se na ni dostat i výtahem.
Bazilika sv. Štěpána je největším kostelem v Budapešti. Je považována za jednu z nejcharakterističtějších staveb hlavního města. Není jen náboženským centrem, ale také skutečným uměleckým a kulturním skvostem.

Rybářská bašta

Ozdobou budínské strany je zvonice, která vypadá jako středověká, ale byla postavena koncem 19. století. Z jednoho z oblíbených míst můžete pořídit skvělé fotografie pešťské strany Dunaje, parlamentu nebo dokonce Markétina ostrova.
Báječný výhled si můžete vychutnat také z terasy restaurace Rybářská bašta.

Věž Matyášova kostela

Jeden z nejznámějších symbolů města. Budova, která byla založena ve 13. století, byla využívána Turky jako mešita a poté byla v období baroka důkladně přestavěna. Z malých okének věže korunovačního kostela se vám naskytne pohled na Rybářskou baštu a Dunaj.
Jeho dvě zdobené věže nejsou stejně vysoké. Charakteristickými prvky exteriéru kostela jsou glazované střešní tašky Zsolnay a také vyšší, tzv. Matyášova věž.

Kopule královského paláce / Národní galerie

Budínský palác se hrdě tyčí nad Dunajem a je charakteristickým znakem města. Část budovy využívá Národní galerie.
Maďarská národní galerie je jedním z největších muzeí v zemi a největší sbírkou maďarského výtvarného umění. Jeho sbírky sahají od založení státu až po současnost, od nejstarších maďarských památek až po současné umění.
Navštívit můžete také kopuli paláce.

Socha Matky Marie / Zámecká zahrada

Z této malé vyhlídky na výběžku uvidíte za sebou Budínský palác, před sebou pešťskou stranu a pod sebou dokonale upravenou Zámeckou zahradu. Po vaší pravé straně se bude nacházet Gellértův vrch.
Jedna z nejlepších volně přístupných vyhlídek ve městě.

Horní stanice lanové dráhy na hrad Budín

Do hradní čtvrti se můžete vydat pěšky z budínské strany nebo se k ní během chvilky dostat lanovkou. Horní stanice lanovky nabízí krásný výhled na Řetězový most a Greshamský palác.
Unikátem této vyhlídky je miniaturní socha „králíka s kostkovanýma ušima“. Králíček je oblíbenou postavičkou z maďarského animovaného dětského seriálu ze 70. let.

Budatower

Na věž kostela Máří Magdalény v budínské hradní čtvrti vede 170 schodů. Gotická stavba ze 13. století byla během druhé světové války vážně poškozena. Zrekonstruována byla pouze věž. Kromě nádherného výhledu na budínské kopce si můžete vychutnat zvuky zvonohry.

Vrch Gellért / Zahrada filozofů

Na budínské straně budapešťského břehu Dunaje se do výšky 235 m tyčí kopec Gellért, na jehož vrcholu se nachází Socha Svobody. Tato dominanta, která je významnou součástí budapešťského panoramatu, je od roku 1987 zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO.
Vrch Gellért je jedním z nejoblíbenějších turistických cílů, protože z vrcholu jeho skalní stěny se nabízí nádherný panoramatický výhled na Dunaj. Jsou odtud dobře viditelné mosty přes Dunaj, ale můžete si také pořídit fantastické snímky parlamentu a dokonce i Budínského hradu.

Zdroj: www.budapestinfo.hu