Moravskoslezské ANO na lídra kandidátky nominovalo primátora Havířova Bělicu

Krajský sněm hnutí ANO dnes na lídra kandidátky pro podzimní krajské volby nominoval primátora Havířova na Karvinsku Josefa Bělicu. Současný krajský předseda hnutí ANO má rovněž převzít vedení kraje po nepravomocně odsouzeném Janu Krkoškovi, který ve čtvrtek rezignoval na funkci hejtmana, post krajského zastupitele a opustil i hnutí ANO. Bělica měl nominaci z pěti oblastních organizací, pouze Frýdek-Místek navrhl do čela kandidátky někdejšího policejního prezidenta Tomáše Tuhého.

»Nominaci jsem získal. Cítím velmi silnou podporu a jsem za ni vděčný. Přistupuju k tomu s respektem a pokorou, jsem rád, že mám podporu naší členské základny,« uvedl Bělica. Věří, že kandidátku podpoří i vedení hnutí. »Nekandidoval bych, pokud bych necítil podporu naší členské základny a pokud bych necítil podporu z našeho vedení,« uvedl Bělica.

Tuhý novinářům řekl, že se dnešního sněmu účastnil kvůli svému zájmu o spolupráci s hnutím ANO. »Dostal jsem nominaci. Od podzimu, když jsem navštěvoval oblastní sněmy, tak jsme se bavili o možné budoucí spolupráci. Ta otázka je stále otevřená. Na dnešní sněm jsem přišel s tím, že jsem tvrdil od začátku, že můj zájem je, abych do budoucna mohl s ANO spolupracovat, ale teď o konkrétních pozicích a nabídkách určitě řeč není,« uvedl Tuhý. Bělica řekl, že na krajském sněmu ho podpořili i někteří členové z oblasti Frýdek-Místek.

Čtěte také: Vláda podle hnutí ANO zneužila Sněmovnu k vlastní propagaci

Soud Krkoškovi ve 12 let starém případu uplácení lékařů farmaceutickými firmami uložil peněžitý trest 200 000 korun. Uznal ho vinným z účasti na organizované zločinecké skupině, za který lze pachatele potrestat až desetiletým vězením. Koalice tvořená ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM se v pátek dohodla, že novým hejtmanem bude do krajských voleb Bělica. Rozhodnutí už schválila rada kraje, ještě jej ale musí posvětit zastupitelstvo. Krajští radní ho svolali na 3. dubna.

Bělica už v pátek uvedl, že chce zároveň zůstat i poslancem, zda opustí primátorskou funkci ale není stále jasné. »Ještě jsem neměl možnost se o tom pobavit s naší místní organizací,« řekl Bělica, který se chce rozhodnout v krátké době.

Hnutí ANO už má jasno také o kandidátech do senátních voleb. V senátním obvodu Opava nominovalo opavského primátora Tomáše Navrátila, za volební obvod Ostrava-město to bude Martin Bednář, starosta nejlidnatějšího ostravského obvodu Jih, a v obvodu Karviná ANO podpoří dosavadního senátora Petra Víchu ze SOCDEM. Sněm se dnes zabýval i změnou v krajském vedení. Bělicu má na postu krajského předsedy nahradit novojičínský starosta Stanislav Kopecký. »Už jsem se o tuto pozici neucházel. Krajského předsedu ještě potvrzuje výbor, takže krajský sněm ho navrhl,« řekl Bělica. Dodal, že k hlavním cílům hnutí bude nyní patřit stabilizace krajské organizace a vítězství ve volbách.

Čtěte také: ČSSD vyzývá hnutí ANO, aby třetího hejtmana nestavělo

Po volbách v roce 2020 vznikla v kraji koalice vítězného hnutí ANO s ODS kandidující společně s TOP 09, s lidovci a proti předchozímu volebnímu období i se sociálními demokraty. V opozici skončili Piráti, SPD a KSČM. Hejtmanem se tehdy stal Ivo Vondrák kandidující za hnutí ANO. Loni v červnu Vondráka vystřídal Krkoška.

Stalo se tak poté, kdy Vondrák rezignoval na svou funkci, protože hrozilo, že ho zastupitelé odvolají. Důvodem byly spory s hnutím ANO, které zesílily poté, co Vondrák v prezidentské volbě veřejně podpořil nynějšího prezidenta Petra Pavla na úkor svého tehdejšího stranického šéfa a bývalého premiéra Andreje Babiše. Krajské volby budou letos na podzim.

(pk, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy