Vodní elektrárnu na Brněnské přehradě si výjimečně prohlédli návštěvníci

foto U příležitosti Mezinárodního dne vody proběhla mimořádná prohlídka vodní elektrárny na Brněnské přehradě, 23. března 2024, Brno.

Brno - Malou vodní elektrárnu na Brněnské přehradě, která vyrábí energii už více než 80 let, si dnes výjimečně prohlédli návštěvníci. Zájem byl značný, od rána přicházely desítky lidí. Hydroelektrárna provozovaná Skupinou ČEZ má za sebou modernizaci. Ročně vyrobí zhruba sedm milionů kilowatthodin elektřiny a pokryje spotřebu více než 2000 jihomoravských domácností. Akce se konala u příležitosti světového Dne vody, který připadl na pátek. Zájemci si dnes mohli prohlédnout i některá další podobná zařízení v ČR.

Fotogalerie

Elektrárna je důležitá hlavně v odběrových špičkách. "Umí rychle 'najet' a dodávat energii v době ranních a večerních odběrových špiček. Díky průběžným modernizacím vyrábí efektivněji, a tím pádem i ekologičtěji, ze stejného množství vody vyprodukuje o deset procent elektřiny více," uvedl v tiskové zprávě ředitel vodních elektráren ČEZ Róbert Heczko.

Modernizace zahrnovala výměnu oběžného kola a dalších součástí. Starou čtyřlopatkovou turbínu nahradila nová se stejným počtem lopatek. Modernizaci završila první výměna rychlouzávěru od roku 1941.

Rychlouzávěr je zařízení o hmotnosti 22 tun. Funguje jako pojistka pro rychlé uzavření přívodu vody k turbíně. Dolů se spouští pouze v případě havarijního stavu nebo při údržbě. Zvednutí do horní polohy trvá 15 minut, spuštění do úplného uzavření vtoku trvá necelých 20 vteřin, popsal vedoucí provozu Radomír Roháček.

U příležitosti světového Dne vody, který připadl na pátek, se dnes pro veřejnost otevřelo 17 zařízení v Česku. Akci pořádá Cech provozovatelů malých vodních elektráren s Komorou obnovitelných zdrojů energie. Poukazují na to, že zhruba 1600 malých vodních elektráren v Česku pokrývá spotřebu přibližně 300.000 průměrných domácností.

"A i když je část nejvhodnějších lokalit již využita, mnohé z nich by bylo při rozumném přístupu příslušných orgánů a organizací možné využít lépe. Například zvýšit spád zásahy nad i pod elektrárnami a doplnit či jinak navýšit instalovaný výkon. K dispozici je i mnoho lokalit s například menším spádem na středních a vyšších partiích řek," uvedl předseda cechu Vladimír Zachoval.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď