Petr Nárožný minulý rok oslavil 85. narozeniny. Ačkoliv je herec stále ve skvělé formě, svou kariéru již před čtyřmi lety oficiálně ukončil a dnes si s manželkou užívá zaslouženého klidu.

V mládí přitom Nárožný vůbec netoužil být hercem. Ve škole nepatřil k nejlepším studentům, často zlobil a odcházel s hodin s poznámkami za chování.

K divadlu se dostal poprvé v době, kdy studoval jedenáctileté gymnázium. Tehdy účinkoval v ochotnických představeních (1953–1955) na scéně dnešního Činoherního klubu.

Nárožný se po gymnáziu dostal na Fakultu architektury a pozemního stavitelství ČVUT v Praze a po škole plánoval živit se jako stavební inženýr či projektant.

Jeho kamarád a spolužák Pavel Bobek ho ale tehdy přivedl k partě zpívajících „promovaných inženýrů“ a to změnilo celý osud talentovaného umělce.

Koncem 60. let se Nárožný stal konferenciérem skupiny Rangers (Plavci). Brzy přišla nabídka na angažmá do Semaforu, kterou v roce 1973 přijal.

K filmu se dostal téměř ve čtyřiceti

Více než osm let pak působil s Luďkem Sobotou a Miloslavem Šimkem v komediálních scénkách v nezapomenutelném komediálním triu.

Ve svých šestatřiceti letech se Petr Nárožný poprvé objevil na stříbrném plátně ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje. Díky skvělému výkonu na sebe další nabídky nenechaly dlouho čekat.

Na jevišti Činoherního klubu nakonec vydržel oblíbený herec více než čtyřicet let. V roce 2020 oznámil Nárožný svůj odchod do penze, dva roky poté se ale ještě vrátil k inscenaci Léda (Manželskonemanželská povídka) a její derniérou se v červnu 2022 se s divadlem definitivně rozloučil.

Všestranný bavič moderoval pořady, vystupoval v rozhlase a daboval animované večerníčky, například Mach a Šebestová. Televizní diváci Nárožného znají ze seriálů, naposledy si zahrál v komediálním snímku z venkovského prostředí Hvězdy nad hlavou (2021), kde ztvárnil vesnického lékaře Mrázka.

Společně se svou manželkou Ivou žije známý herec v Třeboni, kde si před lety koupili byt. Natrvalo se tam dvojice odstěhovala v době pandemie koronaviru.

Jelikož je Nárožný již v úctyhodném věku, o spoustu hereckých kolegů v posledních letech přišel. Přestože má stále v branži spoustu kamarádů, vrstevníci mu mnohdy chybí.

„V osmdesátém roce jsem přešel do Činoherního klubu mezi herce, kteří už tu s námi vesměs nejsou. Naživu je Olda Vízner, Ruda Hrušínský, Jana Břežková… Poslední roky mi vrstevníky suplovali Lála Dulava s Ondrou Vetchým, ale to jsou šedesátníci, když mi bylo pětadvacet, tak se narodili! Ano, můžu se s nimi bavit o Gottwaldovi, ale například o tom, jak Gottwald vypadal naživo, už ne. A já stál skoro vedle něj,“ postěžoval si na konci loňského roku v rozhovoru pro magazín Reporter.

Související články