Biden odvrátil celostátní shutdown. Podepsal balík za 1,2 bilionu dolarů

Americký prezident Joe Biden.

Americký prezident Joe Biden. Zdroj: ČTK / AP / Shawn Thew

Americký prezident Joe Biden v sobotu podepsal výdajový balík na fungování vlády za 1,2 bilionu dolarů (přes 28 bilionů korun). Bílý dům to uvedl v prohlášení. Více než polovině amerických federálních úřadů, včetně klíčových ministerstev, jinak hrozilo, že budou muset přerušit práci. Nyní budou mít z čeho financovat svůj chod do konce září.

Výdajový balík, který má zabránit tomu, aby některým resortům došly peníze, čímž by nastal takzvaný shutdown, už v pátek schválila Sněmovna reprezentantů a po průtazích v noci také Senát. Čekalo se tak už jen na podpis prezidenta.

Teoreticky lhůta pro shutdown vypršela o půlnoci místního času na východním pobřeží USA. V praxi se však provoz vlády nezastavil. Bílý dům dal úřadům pokyn, aby pokračovaly v činnosti, protože bylo zjevné, že zákon o rozpočtu prochází schvalováním v Kongresu.

Nyní schválený rozpočtový balíček financuje velkou část provozu americké vlády. „Tato dohoda představuje kompromis, což znamená, že ani jedna strana nedostala vše, co chtěla,“ připustil Biden. „Extrémní škrty“ v rozpočtu, které požadovali republikáni, se nepodařilo prosadit. Biden rovněž vyzval Kongres, aby schválil novou pomoc Ukrajině a zákon o migraci na ochranu hranic. „Je načase, abychom to dokončili,“ řekl Biden.

Rozpočtový balíček zahrnuje prostředky na obranu, pro ministerstvo vnitřní bezpečnosti a pro ministerstvo práce. Jeho součástí ale není nová finanční pomoc USA Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Tento návrh v současné době uvízl ve Sněmovně reprezentantů.

Nyní schválený rozpočet také dál pozastavuje financování palestinského úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Nejnověji vedla ke stažení prostředků na mezinárodní pomoc izraelská obvinění, že jednotliví zaměstnanci této organizace OSN mohli být zapojeni do masakru, který 7. října v Izraeli spáchalo islamistické hnutí Hamás. V důsledku toho několik západních zemí, včetně USA, prozatím platby pro UNRWA pozastavilo.