Německý výrobce zbraní Rheinmetall získal miliardovou zakázku od německé armády

Přidat na Seznam.cz

Německo – Německá vláda objednala u společnosti Rheinmetall 123 těžkých vozidel pěchoty. Jedná se o další miliardový obchod pro prosperující zbrojařskou skupinu.

Ruská agresivní válka na Ukrajině nadále plní knihy objednávek obranného průmyslu. Německá vláda nakupuje 123 kolových obrněných vozidel od zbrojní skupiny Rheinmetall. Společnost se sídlem v Düsseldorfu a Úřad pro zadávání veřejných zakázek Bundeswehru oznámily, že hodnota zakázky včetně služeb činí přibližně 2,7 miliardy eur (cca. 68 miliard Kč). Dodávky mají začít v roce 2025 a pokračovat až do roku 2030.

„Heavy Weapons Carrier Infantry“, jak se typ vozidla nazývá, má nahradit minitank Wiesel, který se používá pro palebnou podporu u pěších jednotek. Kolové obrněné vozidlo je rovněž základním prvkem nových „středních sil“ německé armády. Ty byly vytvořeny v rámci reorganizace armády a vyznačují se schopností rychlého nasazení na velké vzdálenosti, píší deníky Spiegel Wirtschaft a Handelsblatt.

Kolová obrněná vozidla bude vyrábět především dceřiná společnost Rheinmetallu v Austrálii, kde má německá zbrojovka 900 zaměstnanců. Peníze budou pocházet ze speciálního fondu německých ozbrojených sil v celkové výši 100 miliard eur(cca 2,4 bilionu Kč), který byl spuštěn v roce 2022 po zahájení ruského útoku na Ukrajinu.

Společnost Rheinmetall nedávno oznámila, že pro rok 2024 očekává nárůst tržeb o dvanáct procent na přibližně 7,2 miliardy eur(cca. 68 miliard Kč). Tržby byly generovány především v obchodech se zákazníky z vojenského sektoru.

Zdroj: Spiegel Wirtschaft, Handelsblatt