Poločas Kyselova záchranného plánu úzkokolejky: Chybí optimistické zprávy o obnovení letního provozu

Prvního června plánuje autor reorganizačního plánu zadlužených Jindřichohradeckých místních drah Jan Kysela opět zahájit provoz úzkokolejky. Velikonoční svátky jsou jakýmsi pomyslným poločasem v záchranném plánu reorganizace úzkokolejky od lednového schválení čtyřměsíční lhůty pro předložení reorganizačního plánu. Jenže absolutně chybí informace o tom, zda-li je záchrana úzkokolejky a obnovení provozu na dobré cestě.

Původně avizovanou tiskovou zprávu o jednání náměstků hejtmanů Jihočeského kraje i Kraje Vysočiny v polovině března Jihočeský kraj dosud nevydal. K dispozici jsou jen strohé zprávy, které postrádají optimistický tón.

Vlastníky dopravní infrastruktury by se měl stát nově ustavený dobrovolný svazek obcí podél trati úzkokolejky. Současný spolek obcí svou právní formou nestačí na roli, kterou by měl hrát v obnovení provozu úzkokolejné dráhy. Zda-li starostové obcí budou chtít přibrat provozování úzkokolejné dráhy mezi své každodenní starosti je věc krajně nejistá.

Jihočeský kraj má připravenou částku kolem deseti milionů korun pro letní provoz úzkokolejky. Po úvodním jednání náměstků Jihočeského kraje s Krajem Vysočina a možnými zájemci o letní dopravu (good thing a Gepard Express) nejsou k dispozici optimistické zprávy o obnovení provozu. Naopak. Avizovaná tisková zpráva Jihočeského kraje dosud nebyla vydána. Úzkokolejka má posledních zhruba deset zaměstnanců a padesát tisíc korun na bankovním účtu (více zde).

Dva dopravci se na jednu dráhu osmdesáti kilometrovou dráhu jen těžko vejdou a tak bude nutné dopravce vybrat. Pro případný výběr může chybět čas. Těžko říci, jak budou nastaveny kritéria výběru dopravce: může rozhodovat nabídnutá cena nebo nabídnutý komfort. Nebo obojí.

Mlčení krajských nebo jen stručné vyjádření místních politiků naznačují rostoucí starosti, kdy se situace nemusí vyvíjet zcela podle představ a záměrů věřitele Jana Kysely. Kdyby šlo vše kolem oživení letního provozu dobře a ideálně, nebyla by nouze o optimistická vyjádření k budoucnosti úzkokolejky. Krajské volby jsou už na podzim.

Předseda spolku obcí a starosta Jindřichova Hradce Michal Kozár prakticky okamžitě po oznámení výsledků schůze věřitelů odmítl informaci o možném získání infrastruktury dráhy do vlastnictví spolku (více zde), nesouhlas vyjádřil i Kraj Vysočina (více zde). Pohled senátora Jaroslava Chalupského přímo zde. Místostarosta Kamenice nad Lipou viděl letní jízdní řády (více zde). Senátor Chalupský představil vlastní řešení obnovení provozu úzkokolejky (více zde). Podle schváleného záměru reorganizace Jana Kysely budou muset být partnerem obce (více zde), které posuzují nákladovost úzkokolejky (více zde).

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů