Teroristický útok v Moskvě: Rusko záměrně ignorovalo varování USA před teroristickými útoky

Přidat na Seznam.cz

Rusko – Po každém útoku se vždy objeví otázky, proč nebyl zastaven nebo odhalen. Útok v Moskvě však v době mezinárodního napětí a nedůvěry vyvolává pro Vladimira Putina obzvláště obtížné otázky. A to z velké části kvůli varování z Washingtonu.

Varování USA vlastním občanům ze 7. března bylo neobvykle konkrétní. Hovořilo o zprávách, že „extremisté“ mají „bezprostřední plány zaútočit na velká shromáždění v Moskvě“, a konkrétně zmiňovalo koncerty. Doporučovalo Američanům ve městě, aby se v nadcházejících 48 hodinách vyhýbali velkým shromážděním.

Načasování možná úplně nesouhlasí, ale další podrobnosti se přesně shodují s událostmi z 22. března. Zdá se být jasné, že Washington měl nějaké zpravodajské informace a že se týkaly Islámského státu (ISIS) – skupiny, která vydala prohlášení, že stojí za útokem v Moskvě.

Rusko záměrně ignorovalo varování USA před teroristickými útoky

„Americká vláda se o tyto informace podělila také s ruskými úřady v souladu se svou dlouhodobou politikou povinnosti varovat,“ uvedl v prohlášení po útoku americký představitel.

Tři dny před útokem se ruský prezident Vladimir Putin obrátil na představenstvo ruské Federální bezpečnostní služby (FSB), jejímž úkolem je obrana země. Shromážděným vedoucím představitelům bezpečnostní služby řekl, že nejvyšší prioritou je podpora toho, co nazval speciální vojenskou operací na Ukrajině, píší deníky BBC News a The New York Times.

Putin se také přímo vyjádřil k tomu, co označil za „provokativní prohlášení“ Západu o možných útocích na území Ruska. Tato varování se podle něj „podobají přímému vydírání a záměru zastrašit a destabilizovat naši společnost“. Ignoroval tak varování USA před teroristickými útoky.

V nynější situaci pro Putina a jeho nohsledy snazší nějakým způsobem spojit útok s Ukrajinou, aby odvrátili vinu a také si vybudovali podporu pro ruské akce na Ukrajině, než aby přiznali, že udělali chybu.

Zdroje: BBC News, The New York Times