Hlavní obsah
Finance

Cathie Woodové netrvalo dlouho, aby si koupila akcie Redditu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Kontroverzní investorka nakoupila akcie společnosti Reddit v první den jejího obchodování.

Článek

Kolem čtvrtečního debutu společnosti Reddit (RDDT) bylo hodně rušno. Objem obchodů s tímto populárním online diskusním fórem dosáhl téměř 48 milionů akcií a mezi první vlnou veřejných kupců byla i ikonická růstová investorka Cathie Woodová. Spoluzakladatelka, generální ředitelka a výběrčí akcií společnosti Ark Invest přidala něco přes 10 000 akcií Redditu do dvojice svých burzovně obchodovaných fondů.

Upisovatelé ocenili nabídku akcií Redditu na 34 dolarů za akcii. Bylo to šílenství. Akcie otevřely na 47 dolarech, dále stoupaly a nakonec uzavřely o 48 % výše. Je snadné pochopit, co se Woodové na vysoce prestižní platformě Reddit líbí. Je to její další žhavá investice? Podívejme se blíže na nového nablýskaného debutanta, který nyní představuje více než 500 000 dolarů ze spravovaných aktiv společnosti Ark Invest.

Reddit je společností na svém místě

Pokud Reddit neznáte, pravděpodobně znáte pár lidí, kteří se opírají o toto masivní fórum, které má více než 100 000 komunit - neboli subredditů - které sdružují aktivní účastníky i číhající s vášní pro určitý zájem. Dosah této platformy je obrovský. Reddit navštíví v průměru 73 milionů návštěvníků denně. Týdenní počet aktivních unikátních uživatelů dosahuje 267 milionů.

Je to také vysněné publikum pro inzerenty, kteří nemohou oslovit mnoho uživatelů prostřednictvím marketingových sdělení na jiných sociálních uzlech. Téměř třetina jeho uživatelů ve Státech není na Facebooku Meta (META 0,36 %). Více než polovina z nich není ani na X (dříve Twitter). Je to také mladý a přesvědčivý demo trh. Největší věková skupina Redditu - 41 % uživatelů - je ve věku 18 až 34 let. Tito uživatelé mají také peníze na utrácení, protože 64 % z nich má roční příjem domácnosti vyšší než 75 000 dolarů.

Samotná monetizace je výzvou a příležitostí. Nejedná se o vizuální platformu, která by byla vhodná pro natáčení videí a zobrazování reklam, které dominují u ostatních sociálních médií. Je to z velké části systém založený na textových zprávách, po vzoru Nextdoor (KIND -0,47 %), ale s mnohem větší loajalitou, osobností a přilnavostí. Přihlášený denní aktivní uživatel stráví v aplikaci nebo na webové stránce v průměru 25 až 30 minut.

Navzdory angažovanosti Redditu příjmy v současné době nedosahují gargantuovské základny. V loňském roce vzrostl nejvyšší zisk Redditu o 21 % na 804 milionů dolarů, což je v přepočtu asi 1 dolar měsíčně na každého denně aktivního unikátního uživatele. Když tento příjem vydělíme 267 miliony aktivních týdenních unikátních uživatelů, dostaneme měsíční příjem na jednoho uživatele Redditu ve výši jedné čtvrtiny.

Škálovatelnost je v plánu

Výhody jsou zřejmé. Byly doby, kdy byly Facebook, Instagram a X považovány za tvrdé oříšky i v oblasti monetizace. Pro Reddit je zde trik v tom, jak zvýšit své příjmy, aniž by si odcizil své přispěvatele. Reddit se loni dostal na titulní stránky novin z nesprávného důvodu, když několik jeho populárnějších komunit bylo uzavřeno nezávislými moderátory na protest proti plánu Redditu zrušit přístup na fórum prostřednictvím aplikací třetích stran. Reddit bude muset postupovat opatrně, až bude do svého krevního oběhu cpát další lukrativní, ale invazivní reklamy.

Dalším problémem Redditu jako platformy je jeho současná nedostatečná ziskovost. Navzdory vysněnému obchodnímu modelu bezplatného obsahu vytvářeného uživateli to není tak snadné, jako když Tom Sawyer obelstí své přátele, aby za něj vybílili dřevěný plot. V současné době stojí provoz podniku více, než kolik generuje na horní hranici. Více než polovina loňských příjmů šla na náklady na výzkum a vývoj. Režijní náklady na prodej a marketing pohltily 29 % nejvyššího příjmu. Ztráta Redditu se loni snížila o 43 % na 91 milionů dolarů, ale v každém z posledních čtyř let byl podnik ve ztrátě. Volný peněžní tok zůstává záporný.

To neznamená, že by to pro Cathie Woodovou a její kolegy akcionáře Redditu skončilo špatně. Tržní hodnota akcií ve výši 8 miliard dolarů není levná pro platformu bez zisku, která dosahuje desetinásobku klouzavých příjmů. Meta má o něco nižší násobek horní linie a je velmi zisková. Reddit však jako firma generující příjmy teprve začíná. Jeho ekosystém elektronického obchodování se teprve rozkoukává. Strop je vysoký, protože škáluje a optimalizuje svůj trh s reklamou. Wood je na začátku a akcie možná nejsou levné, ale to jsou věci, které jí dosud nestály v cestě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz