Podívejte se, kde si ještě zalyžujete. Horské resorty se chystají na Velikonoce

Pojištění na hory se vyplatí

Počasí: Kde se dá ještě lyžovat?

Některé české skiareály již ukončily sezonu, například v Krkonoších ale ještě fungují. Ideální podmínky pak nabízí Itálie, kde na sjezdovkách leží zhruba 70 centimetrů sněhu. O víkendu by navíc měl napadnout další. České hory ale nabízejí i jiné aktivity a na Velikonoce připravují i doprovodný program.

Mimo sjezdovky už je bláto a tráva, vlekaři ve velkých skiareálech ale dělají, co mohou, aby udrželi tratě v provozu. Sníh například svážejí z uzavíraných úseků. V Krkonoších se stále ještě lyžuje ve Špindlerově Mlýně, na Černé hoře, kde jsou i běžecké trasy, a také v Peci pod Sněžkou, kde je v provozu přes sedm kilometrů sjezdovek. „Ráno je ten kopec krásně upravený,“ popsal jeden z lyžařů. „Samozřejmě to vydrží třeba hodinku, pak už to měkne,“ dodal další.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čtyři druhy jara a tři různá data. Jak se v ročním období vyznat a jaké svátky k němu patří?

Lyžaři ale ještě smutnit nemusí. O Velikonocích ale i po nich se bude stále lyžovat v zahraničí. Ideální podmínky hlásí Itálie, během týdne připadl v Dolomitech nový sníh. Rakousko pak na některých ledovcích nabízí celoroční lyžování.

Například v italském Cavalese jsou ideální podmínky. Na sjezdovkách leží 70 centimetrů sněhu a jezdit se zde bude až do 7. dubna. A podle meteorologů navíc ještě napadne. „Zejména v italských Alpách by mělo během úterního, středečního a čtvrtečního dne napadnout až 80 centimetrů nového sněhu, v rakouských Alpách pak až 50 centimetrů,“ sdělila meteoroložka Iveta Kodádková.

Na českých horách se pak nabízí i jiné aktivity. „Všude okolo sjezdovek už je samozřejmě jaro, takže to láká na jarní výlet. V Jánských Lázních je otevřená Stezka korunami stromů, v Peci je v provozu bobová dráha, kde na neděli 31. března chystáme program pro děti s hledáním vajíček,“ popsala mluvčí SkiResortu Černá hora - Pec Zina Plchová.

Hoteliéři mají na velikonoční svátky volnou ještě zhruba pětinu kapacit. „Zde na kopci na Kolínské boudě máme obsazenost na 80 procentech. Pro klienty děláme řadu různých aktivit. Je ještě možnost využít i skialpy. Směrem na Černou horu nebo Liščí horu se dá jít na skialpech, jinak i sousedi na Vébrových boudách dělají zabijačkové hody, my tu máme připraveny pro děti dílničky a hlavně budeme slavit Velikonoce tak, jak se mají,“ popsal majitel Kolínské boudy Svatopluk Čech.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Náraz do zábradlí a pád z velké výšky. Třináctiletý lyžař v Jeseníkách bojoval o život

Tagy: