Celebrity

24. března 2024 06:00

David Laštovka

Irena Kačírková nikdy nenašla osudovou lásku. Komunisté jí vyhrožovali odebráním dcery

Irenu Kačírkovou, která by oslavila 99. narozeniny, nejvíce proslavila postava princezny Drahomíry v pohádce Byl jednou jeden král. Patřila mezi půvabné ženy, osudovou lásku ale nepoznala. Jaké bylo její soukromí?

Přestože Irena Kačírková patřila k nejkrásnějším českým herečkám a měla spoustu ctitelů, osudového muže nenašla. Krátce byla vdaná za spisovatele, scenáristu, dramatika a překladatele J. A. Novotného, s nímž měla dceru Kristýnu. Manželství však po třech letech skončilo rozvodem. Její bývalý muž se poté mimochodem stačil oženit celkem sedmkrát.

Šlitr byl jediným mužem, pro něhož její dcera nebyla přítěž

Několik let Kačírková žila s Jiřím Šlitrem nebo s režisérem Ladislavem Rychmanem, který s ní a hercem Josefem Bekem natočil první videoklip v tehdejším Československu k písničce Dáme si do bytu... Také další partneři byli převážně ze světa filmu a divadla.

Čtěte také: Václav Štekl chtěl zničit život Jiřímu Suchému a Šlitrovi. Ze smrti měl panickou hrůzu

„Mámu asi nejvíc mrzelo, že nikdy nepotkala osudovou lásku. Partnera, o kterého by se mohla opřít. Jak říkávala: ‚Normální mužský se v životě neodváží Kačírkovou oslovit.‘ Měla muže, většinou umělce, kteří se opírali spíš o ni. Pro většinu jejích partnerů – až na Jiřího Šlitra – jsem byla přítěž. Máma při svém půvabu nebyla přelétavá. Naopak. Vždycky měla dlouhodobé vztahy. Obyčejného chlapa na trvalý vztah ale nikdy nenašla. To jí bylo líto až do konce života,“ prohlásila její dcera Kristýna, která o matce napsala knihu Setkávání s Irenou Kačírkovou.

Komunisté jim vzali majetek, herečka živila i své rodiče

Rodiče Ireny Kačírkové, kteří byli živnostníci, po nástupu komunistů k moci o všechno přišli. Herečka tak ještě před třicítkou sama živila nejen dceru, ale také rodiče. Po sovětské okupaci v roce 1968 navíc nesměla točit filmy ani vystupovat v rozhlase, neboť odmítla spolupracovat se státní bezpečností, která od ní žádala, aby donášela na kolegy.

Čtěte také: Kamila Moučková se Rusů nebála. Děsila jsem se prezidentského přebreptu, říká

„Vždycky jsem si své mámy nesmírně vážila. Bylo to pro ni těžké období. Prvně jí slibovali hory doly, že když kývne, bude moct cestovat, hrát v cizině a vydělávat peníze. A když odmítla, přišly výhrůžky, že nebude hrát vůbec a že mě jí vezmou,“ prozradila hereččina dcera.

Na smrtelné posteli dceři svěřila tajemství

Když Kristýna čekala miminko, její matce byla diagnostikována rakovina. „Ještě i v devátém měsíci jsem za ní byla v nemocnici. Pamatuju si bolest, žal, zmatek. Nedokázala jsem pochopit, že mám přijít o maminku. Tehdy se to ještě nestalo. Ale za čtyři roky ano,“ povzdechla si Kristýna.

Irena Kačírková zemřela 26. října roku 1985 ve věku 60 let. Na smrtelné posteli dceři svěřila rodinné tajemství. Herečka mohla mít bratra, jenže chlapeček pár měsíců po narození zemřel. „Bylo to asi velmi bolavé, protože jsem se o tom dozvěděla až těsně před maminčinou smrtí. Babička a dědeček o něm nemluvili. Oba se chovali, jako by Irenka v jejich životě byla jedna jediná,“ uvedla dcera představitelky princezny Drahomíry ve slavné pohádce.

Rakovinu diagnostikovali také princezně Kate, která se o své nemoci a léčbě rozhodla veřejně promluvit:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.