Tímhle platidlem už brzy nezaplatíte. O velké změně ví jen hrstka Čechů

Zastaralou ceninu se podle vládního kabinetu už nevyplatí vydávat ani udržovat v oběhu. Pokud ji máte doma, je načase se jí zbavit. Buď ji využijte, nebo odprodejte.

i Zdroj fotografie: Česká televize
                   

Důležité platidlo, kterým se v Česku daly hradit třeba soudní poplatky, letos končí. Pokud máte doma kolkové známky, bylo by rozumné se jich co nejrychleji zbavit. Málokdo ví, že touto zastaralou ceninou už zanedlouho nikde nezaplatíte. Její konec odpískala vláda v rámci takzvaného konsolidačního balíčku. Důvod je celkem předvídatelný. S nárůstem elektronických plateb se ukázalo, že kolky už nejsou potřeba.

V okolních zemích je zrušili dávno

S kolkovými známkami mizí kus naší historie, protože jsme je znali už z dob Rakousko-Uherska. Mladší generace vychované v moderní digitální době by ani nenapadlo, že je možné některé správní poplatky hradit právě prostřednictvím této ceniny. Podle webu iDnes je Česko navíc jednou z mála zemí, kde se kolky ještě používají. Zrušily se už ve Francii, Německu, Belgii, Rakousku nebo naposledy před deseti lety na Slovensku.

Umíráček teď této cenině zvoní i v Česku. Vytlačily ji pomalu elektronické platby a bezhotovostní převody. Vláda navíc hledá úspory, kde se jen dá, a tak v rámci konsolidace financí došlo i na kolky. Podle kabinetu se je už nevyplatí vydávat a udržovat v oběhu. „V souvislosti s placením správních a soudních poplatků prostřednictvím kolkových známek vznikaly státu pouze výdaje,“ cituje Gabrielu Krušinovou z tiskového odboru ministerstva financí Deník.

Letos se jich ještě můžete snadno zbavit

Ke zrušení kolkových známek jako platebního prostředku došlo už od 1. ledna 2024. Pokud je máte doma, tak ale zatím nemusíte zoufat. V rámci přechodného období, které trvá do konce letošního roku, bude možné tuto ceninu normálně využít k uhrazení některých správních poplatků. Další možností, jak se kolků zbavit, je odprodej na pobočkách České pošty. Podle resortu však za odkup zaplatíte poplatek ve výši pěti procent z nominální hodnoty kolku.

Tisková zpráva MF ČR: Kolkové známky končí, jejich využití či odkup je možný jen do konce roku Jednou ze změn, kterou…

Zveřejnil(a) Vše pro účetní dne Čtvrtek 7. března 2024

Od ledna příštího roku už prostřednictvím kolkových známek nikde nezaplatíte. Tam, kde se dosud používají, bude možné nově uhradit poplatky už jenom v hotovosti, platební kartou nebo bankovním převodem. Vyjma úspor přispěl ke konci této ceniny i fakt, že docházelo k různým podvodům. Podle ministerstva financí se kolky falšovaly nebo třeba také prodávaly cizincům za vyšší sumy, než byla jejich nominální hodnota.

Co říkáte na to, že kolky končí?

Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Zobrazit další články