Žemlovka jako od babičky: vsaď na trik se starou vánočkou a lednicí

Shutterstock
|
24. 03. 2024
|
Žemlovka alias zemlbába. Myslet si, že je to jen nějaké obyčejné jídlo, je představa tak stejně scestná jako to, že mám šedesáticentimetrový pas. Obojí je totiž totální nesmysl.

Sladký pokrm z pečiva, jablek, tvarohu, másla, vajíček a dál podle toho, co kdo má rád. O obyčejnosti tak v případě žemlovky nemůže být vůbec řeč. Naopak. V souvislosti s tímhle úžasným, chuťové buňky rozmazlujícím pokrmem klidně můžeme mluvit o dokonalé symfonii co do chuti a do omamné pohody co do psychiky.

Žemlovka je tak zkrátka cokoliv, jen ne obyčejná. A pokud snad i teď kroutíš nesouhlasně hlavou, musíš rozhodně vyzkoušet náš recept, v němž hlavní roli hrají dvě malá super tajemství.  

Nejasný původ žemlovky

Jestli tipuješ, že je žemlovka naše, může být. Pokud se přikláníš k tomu, že má díky názvům Semmelauflauf nebo Semmelbaba, které my tak mile komolíme do žemlovky, původ v Německu, zase je to víceméně správně. Totéž ale platí pro Indii, Francii, Itálii, Maďarsko a jakoukoliv jinou zemi. Dokonce i pro Anglii, kde se ale žemlovce říká spíš puding. Jako ostatně každému sladkému jídlu tam.

Není tak úplně jasné, odkud přesně žemlovka pochází, a legendy o názvech se taky značně liší. Název žemlovka je už pochopitelně počeštěný. Někde se uvádí, že tahle česká předělávka vznikla z onoho zmíněného německého Semmelbaba, kdy při rozkladu slova jasně vidíme, že jde o housku nebo žemli. Zbytek už pak je lidovým označením pro nákyp nebo pečivo. Tedy bába. Aby však bylo nejasnosti učiněno echt za dost, v německy mluvících zemích se běžně používá název Scheiterhaufen.

shutterstock_2023974854.jpg

Žemlovka může být o ničem jako ta ze školní jídelny. Ale nemusí!
Shutterstock
Žemlovku si můžeš vytunit pěkně po svém!

Zatímco přesnosti o názvu známy tak úplně nejsou, se samotným vznikem jsou už historické prameny v kondici víc. Žemlovka vždycky a všude vznikala zhruba stejně. Protože plýtvání je fuj, zužitkovalo se staré pečivo. To se buď namáčelo v mléce, nebo se osmahlo na másle a pak už se jen přidávaly suroviny podle toho, v jaké zemi se žemlovka v procesu zrovna nacházela.

V Indii se tak třeba ovoněla šafránem a v Turecku růžovou vodou. Naše české talíře pak byly naložené tvarohovou žemlovkou nebo tou s jablky. Ať tak nebo tak, nostalgická bomba, kdy je v břiše jako v tom nejútulnějším pokojíku, je to vždycky.

Recept na nejvláčnější žemlovku

Žemlovku můžeš udělat stylem fik fik a je to. I to je možnost. S takovým postupem ale nikdy nedocílíš toho, že bude neskutečně vláčná a přímo nasáklá vůněmi i chutěmi. Klasickou žemlovku od té, co tě vystřelí z bot, totiž dělí jeden super fígl. Lépe řečeno rovnou dva.

Jednak jde o pečivo, které použiješ. Klidně sáhni po tom, co doma potřebujete zlikvidovat. Tím samozřejmě nemyslím komodu po babičce, ale třeba rohlíky, housky, muffiny nebo jakékoliv jiné tukové pečivo. Ze všeho nejlepší je ale postarší poctivá bílá vánočka.

Druhým tajemstvím je pak vybočení z klasické přípravy, na kterou je většina lidí zvyklá. O něm se ale dozvíš v samotném receptu.

Co potřebuješ: 400 g staré vánočky, 500 ml mléka, 5 žloutků, 2 vanilkové cukry, 200 g cukru moučka, 100 g másla, 4 jablka, 2 lžičky skořice, máslo a strouhanku na vymazání a vysypání formy

Jak na to?

  • Ze všeho nejdřív si připravíme formu. Tu poctivě vytřeme máslem a vysypeme strouhankou.
  • Teď si na plátky nakrájíme vánočku.
  • Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. V tuhle chvíli už je smícháme se skořicí.
  • Do formy teď naskládáme vánočku. Pěkně plátek vedle plátku a mezi ně dáváme jablka.
  • Takhle postupujeme až k okraji formy.
  • Žloutky smícháme s vanilkovými cukry a moučkovým cukrem.
  • Vaječnou směskou důkladně prolijeme celou formu a nevynecháme ani jeden kousek vánočky.
  • A pozor, tady na řadu přichází druhý důležitý trik. Chlazení v lednici! Formu tedy přikryjeme alobalem a do druhého dne necháme chladit. Během pobytu v ledničce se pečivo nádherně nasákne vaječnou směsí a garantujeme ti, že vláčnost taky bude úplně jiný level master.
  • Pak už jen vytáhneme a dáme do předehřáté trouby.
  • Žemlovku pečeme zakrytou alobalem zhruba 80 minut na 160 °C nebo podle zkušeností s troubou.
  • Po uplynutí času troubu vypneme, alobal sundáme, poklademe na horký pokrm plátky másla a žemlovku necháme v troubě hezky dojít.
  • Nakonec vytáhneme z trouby a necháme asi 15 minut odpočinout.

Připrav se ale na to, že onu čtvrthodinku budeš muset žemlovku bránit vlastním tělem. Voní totiž nádherně a členové domácnosti se rychle poženou do kuchyně, co že se to v ní stalo.

Už víš, čím si naši žemlovku vytuníš? Přidáš tvaroh, med, nebo dokonce zaexperimentuješ s ovocem?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje:

  • jimeto.cz/zemlovka/
  • irozhlas.cz/zivotni-styl/vareni-jidlo/gastroglosa-dagmar-hertova-zemlovka-recept-jablka_2110301144_pat Začátek formuláře
  • cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDemlovka
  • Kuchařka Jíme zdravě, Fitrecepty, 2017
Související články