Obce čekají na krajské rozhodnutí o výběru dopravce na úzkokolejce

Kdo dostane krajské peníze na naftu, má blíž k rozjezdu letní sezóny úzkolejky. Osud letní sezóny jindřichohradecké úzkokolejky do značné míry záleží na rozhodnutí Jihočeského kraje i Kraje Vysočina.

Na jednáních s náměstky Jihočeského kraje i Kraje Vysočina v Jindřichově Hradci byli hned dva zájemci o osobní dopravu na úzkokolejce: good thing (název firmy je skutečně zapsán v Obchodním rejstříku s malým písmenem na začátku – pozn. red.) a Gepard Express. K výsledku jednání nejsou k dispozici žádné oficiální informace, avizovanou tiskovou zprávu Jihočeský kraj dosud nevydal.

Čas letí jako bláznivý. Na konci ledna dostal věřitel Jan Kysela sto dvacet dnů na předložení reorganizačního plánu, který počítá se silnou rolí obcí jako vlastníků dopravní infrastruktury. Soudní lhůta je zhruba v polovině.

„Zatím jsme nic nedostali, protože dokud kraje neřeknou, že si vybraly dopravce nemá smysl podnikat další kroky. Až pak lze uvažovat o společenství obcí a projednávat kroky, které by řešili infrastrukturu,“ naznačil předseda spolku obcí Jindřichohradecká úzkokolejná dráha Michal Kozár.

Pochybnosti o přijatelnosti reorganizačního plánu pro obce na trati úzkokolejky vyjádřil už v lednu i insolvenční soudce.

Lhůta pro sjednání a předložení reorganizačního plánu jindřichohradecké úzkokolejky skončí na konci května. Kysela plánoval zahájení letní sezóny od června.

Jihočeský kraj teď stojí před otázkou výběru dopravce na úzkokolejce, lze očekávat přeúčtování dopravních výkonů v úseku mezi Kamenicí nad Lipou a Obrataní na Vysočině od Jihočeského kraje pro Kraj Vysočina. Podobná účetní operace je obvykle používána u mezikrajských linek.

S ohledem na další přípravy rozjezdu letní sezóny je nutné přijmout krajské rozhodnutí nejlépe do Velikonoc, aby vybraný dopravce mohl zahájit nezbytné přípravy k obnovení provozu.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů