Rusko se nadále obává vysoké inflace. Tamní centrální banka proto drží sazby na 16 procentech

Přidat na Seznam.cz

Ruská centrální banka ponechala úrokové sazby beze změny, protože válka na Ukrajině nadále podporuje trvale vysokou inflaci a způsobuje i nedostatek pracovních sil v celé ekonomice, píše server The Moscow Times.

Ruský regulátor v posledním roce postupně zvýšil sazby až na 16 % ve snaze zmírnit cenové tlaky a analytici dlouhodobě čekají, zda banka naznačí, zda její politika funguje, a také zda by mohla brzy snížit výpůjční náklady.

„Současné inflační tlaky postupně polevují, ale zůstávají vysoké,“ uvedla ruská centrální banka v pátečním prohlášení a dodala, že zvyšování sazeb v uplynulém roce nakonec povede ke snížení inflace. Banka zároveň uvedla, že je „předčasné hodnotit tempo“, jakým se tak stane.

„Ve střednědobém horizontu je rovnováha inflačních rizik stále nakloněna směrem nahoru,“ upřesnilo vedení ruské centrální banky, což znamená, že růst cen se v nadcházejících měsících spíše zrychlí než zpomalí.

Ruská státní statistická agentura Rosstat uvedla, že cenová inflace za únor meziročně vzrostla o 7,7 % a zrychlila tak ze 7,4 % v předchozím měsíci. Ruská vláda si oficiálně klade za cíl dosáhnout 4% meziroční míry inflace.

Spotřebitelské ceny jsou v Rusku, kde podle průzkumů většina lidí nemá téměř žádné úspory a kde se hluboce vzpomíná na hyperinflaci a hospodářskou nestabilitu, citlivým tématem.

Rozmach vojenských výdajů na podporu války proti Ukrajině pomohl ochránit ruskou ekonomiku před prudkým poklesem, který mnozí předpovídali, když Putin v únoru 2022 nařídil vojákům překročit hranice.

Zdroj: The Moscow Times