Rusko začíná pociťovat dopady sankcí. Indické rafinérie přestaly obchodovat s ruskou státní společností Sovcomflot

Přidat na Seznam.cz

Obchod s ropou v Rusku začíná pociťovat tlak západních sankcí, protože indické rafinerie již nepřijímají tankery moskevské státní lodní společnosti Sovcomflot, informoval deník Kyiv Independent.

Po sankcích uvalených na Rusko kvůli jeho invazi na Ukrajinu hledá Moskva nové trhy pro svá fosilní paliva. Indie se stala klíčovým odběratelem ruské ropy, druhým po Číně.

V souvislosti se sankcemi nemohlo v posledních měsících v indických přístavech zastavit několik tankerů převážejících ruskou ropu. Podle ukrajinského deníku nyní desítky sankcionovaných plavidel stojí na volnoběh v počtu, který nebyl zaznamenán od roku 2017.

USA zpřísňují restrikce vůči ruské ropě od října loňského roku, kdy uvalily sankce na přibližně 40 tankerů zapojených do obchodu s ropou. Největší ruská lodní společnost Sovcomflot se v únoru dostala pod nové sankce za porušení cenového limitu 60 dolarů za barel.

Ke konci roku 2023 země skupiny G7 přislíbily, že zesílí vymáhání cenového stropu, který byl poprvé zaveden v prosinci 2022, poté, co se objevily zprávy, že Rusko i nadále vyváží velkou část své ropy nad 60 dolarů za barel pomocí „flotily duchů“ složené převážně z nepojištěných tankerů.

Společnost Sovcomflot přepravila v roce 2023 přibližně pětinu všech dodávek ruské ropy do Indie.

Zdroj: Kyiv Independent