Čínská bojová vozidla dostala dostala speciální kovové zástěny, které je chrání před bezpilotními drony

Čínská bojová vozidla pěchoty ZBD-09 byla spatřena s kovovými zástěnami na věžích, které připomínají ty, jež jsou používané ruskými a ukrajinskými tanky. Jsou určené jako další vrstva obrany a mají především poskytovat ochranu proti bezpilotním letounům, píše server Defence Blog.

Vznik těchto zástěn proti bezpilotním letounům podtrhuje vyvíjející se prostředí moderního válčení, kde jsou protiopatření proti vzdušným hrozbám stále důležitější.

Jako první s nimi v minulosti přišla ruská armáda, kdo tento druh přídavného pancéřování byl použit na tancích a dalších obrněných vozidlech. Během trvající války s nimi před pár měsíci přišla také ukrajinská strana.

Vojenský pozorovatel, si všiml přítomnosti těchto zástěn proti bezpilotním letounům během nedávné vojenské soutěže, které se účastnily pozemní síly Lidové osvobozenecké armády.

Ačkoli přesný původ těchto zástěn zůstává nezveřejněn, v praxi se velmi podobají těm, které používá ruská armáda. Zdá se však, že jsou lehčí a méně robustní, což by mohlo být optimalizováno tak, aby odrazovaly hlavně lehké FPV drony.

Zdroj: Defence Blog