Na sídlišti Ďáblice vznikne dětský dopravní park

regiony

Radnice Prahy 8 představila podobu chystaného dětského dopravního parku v ulici Kaňkovského na sídlišti Ďáblice.

Na sídlišti Ďáblice vznikne dětský dopravní park
Návrh dopravního parku
24. března 2024 - 12:30

Na ploše kolem 900 metrů čtverečních vznikne síť „silnic" s pestrou škálou dopravních situací, které si malé děti mohou během hraní osvojit. Dopravní plácek vyplní též nejrůznější hry, jež seznámí děti třeba se správným tříděním odpadu, číslicemi, písmeny a barvami. Hlavní cílovou skupinou tak budou především rodiny s malými dětmi na odstrkovadlech, koloběžkách a tříkolkách.

„Lidé, kteří žijí na sídlišti Ďáblice už dlouho, jistě pamatují, že v minulosti se jednoduché dopravní hřiště nacházelo v centrálním parku před budovou základní umělecké školy. V průběhu devadesátých a nultých let však většina hřišť buď zmizela, nebo byla přestavěna na moderní multifunkční hřiště. A na dopravní plácek se zapomnělo. Proto jsme se rozhodli tuto atrakci na sídliště vrátit v nové a zajímavější podobě," říká radní pro dopravu Tomáš Slabihoudek (TOP 09 + STAN).

Místo pro dopravní park bylo pečlivě vybráno z hlediska koncepce rozvoje celého sídliště, kde se veřejný prostor v posledních letech více než kdy dříve otevírá zábavě, kultuře a edukaci. „Pro ulici Kaňkovského jsme se rozhodli, neboť se zde nachází poslední nerevitalizovaná asfaltová plocha. Nechtěli jsme předělávat již fungující hřiště, nebo zabírat zelené plochy. Herní plocha bude fungovat za pomoci obrázků nakreslených na zemi. Nebudou tam žádné vytyčené objekty a stožáry, aby prostor byl hezky průchozí a dal se využít i k zimním hrám," vysvětluje radní Slabihoudek. Díky přítomnosti vysokého bytového domu a okolních stromů bude dopravní plocha velkou část dne zastíněna, což pomůže celkovému příjemnému prožitku.



Dopravní park vznikne v průběhu tohoto roku za finančního přispění společnosti Kooperativa, prostřednictvím Platformy VIZE 0. Její misí je zvýšení bezpečnosti na silnicích díky změnám systému i chování jednotlivců. Území parku u Kobyliské střelnice tak vedle kulturního obohacení z památníku protifašistického odboje a krásné přírody nabídne i místo pro pohyb a edukaci dětí.

Pražskénovinky.cz informoval  Mgr. Martin Šalek, tiskový mluvčí - Úřad městské části Praha 8.

(jv,prazskenovinky.cz,foto:úmč8)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif