Hrad Kunzov: Sloužil jako prázdninové sídlo továrníka Kunze, dnes v něm sídlí hotel

Přidat na Seznam.cz

Pokud se budete někdy toulat po okolí Hranic a Oderských vrchů, nejspíš vás v jeden moment překvapí neobvykle vypadající romantická stavba, které se říká hrádek Kunzov. Zatímco dříve do něj jezdila průmyslová smetánka, dnes slouží jako neobvyklý hotel.

Prázdninové sídlo Antonína Kunze

Základní kámen hradu Kunzov byl položen v roce 1907 a dokončen byl zhruba o rok později. Za tímto projektem stál v té době známý průmyslník Antonín Kunz, který se zabýval pumpami a vodovody. Svému majiteli ale mnoho štěstí nepřinesl, protože po období prosperity ho čekal v roce 1910 drastický propad, na jehož základě spáchal sebevraždu. Od té doby vlastnil Kunzov jeho syn, který hrádek nijak nevyužíval. Začal chátrat a v roce 1930 ho prodal revírníkovi Františku Hrubému. Ten tu pak až do roku 1961 pořádal pionýrské tábory.

Jedinečná ukázka romantické architektury

Kunz nechal hrádek vybudovat v romantickém stylu, který odkazuje na některé historické epochy. Nechybí tu například kamenná zeď, gotické oblouky ani kulaté hradní věže. Monumentálně na příchozí působí i mohutná vstupní brána. Nádvoří je pak tvořeno terasami, které skýtají prostor pro lenošení a odpočinek. Vaší pozornosti by zcela určitě neměly uniknout ani sochy draků, rytířů, čertů a dalších reálných i pohádkových stvoření.

Hrad sice nenabízí žádné prohlídkové okruhy, protože se v něm nachází butikový hotel s wellness centrem a krčmou. I přesto bychom vám doporučili se u něj během toulek zastavit.

Zdroj: Kunzov, Infocentrum Hranice, Muzeum Hranice