Zatopené lomy i majestátní hrad, to vše můžete navštívit v Lipnici nad Sázavou

Přidat na Seznam.cz

Městečko, které se nachází v Českomoravské vrchovině, nabízí možnost krásných výletů. Lipnice nad Sázavou oplývá bohatou historií. Krom toho, že odsud pochází slavný spisovatel Jaroslav Hašek, Lipnice je také spojena s kamenickým průmyslem a navštívit tu můžete i hrad ze 14. století.

V nádherné krajině na vysočině najdete kolem Lipnice nad Sázavou až patnáct zatopených lomů. Těžba žuly a celý kamenický průmysl zde sahá již do 13. století. Všechny lomy jsou v dochozí vzdálenosti od městečka a nabízí tak skvělou možnost procházky. Rozloha jednotlivých lomů se dnes pohybuje mezi 600 a 5800 m².

Nejen, že zde můžete objevit krásné lomy obklepené lesy a skalami, ve třech z nich také uvidíte úžasná sochařská díla. Od roku 2005 je v Lipnici nad Sázavou Národní památník odposlechu. Jedná se o reliéf třímetrového Bretschneiderova ucha, které je vytesané ve stěně lomu nad vodní hladinou. Dostalo název podle ucha tajného policisty z románu Dobrý voják Švejk, jehož autor J. Hašek se zde narodil.

Později přibyly další dva reliéfy – Ústa pravdy a Zlaté oči. Všechna tato sochařská díla jsou zde jako připomínka bývalého komunistického režimu a jeho sledování a odposlouchávání. Kolem všech těchto lomů vede značená turistická trasa, která je relativně nenáročná a zabere vám přibližně dvě hodiny času. 

Trasa začíná v centru městečka Lipnice, kde můžete navštívit také známý hrad. Ten byl postaven počátkem 14. století pány z Lichtenburka a nabízí prohlídky středověké architektury, gotické kaple a rozsáhlých sklepení.

Zdroj: Hrady, Filmcommission, Hrad Lipnice