Brooklyn bridge: ve své době byl největším visutým mostem. Zachvátila ho taky panika, kdy na něm bylo ušlapáno 12 lidí

Přidat na Seznam.cz

Od svého otevření se stal symbolem New Yorku a od roku 1964 patří mezi národní historické památky. Přes tento most také vede trasa Newyorského maratonu.

Most dlouhý 1,8 km vede přes řeku East River. Spojuje dvě části New Yorku – Manhattan a Brooklyn. V době jeho otevření se jednalo o největší visutý most na světě a první visutý most na ocelových lanech. Jeho mostní věže byly v té době nejvyššími stavbami na celé západní polokouli. Jeho stavba trvala 13 let.

Vize

Most se rozhodl vybudovat John Augustus Roebling. Snil o Brooklynském mostě jako svém největším díle. Po strašné zimě 1866 – 1867, kdy zkolabovala doprava, poté, co všechny lodě zamrzly, se město rozhodlo, že se postaví most přes řeku East River.

Slavnostní otevření

Ve dne 24. května 1883 byl po 13 letech stavby most dokončen a otevřen pro veřejnost, toho dne se u mostu sešly tisíce lidí, které přivítal newyorský starosta Franklin Edson, ale i tehdejší 21. prezident Spojených států Chester A. Arthur.

První osobou, která most přejela, byla Emily Warren Roebling, údajně s kohoutem, pro štěstí. Lidé přecházeli most, aby se setkali s brooklynským starostou, který na ně čekal pod mostní věží na brooklynském břehu. Toho dne most využilo asi 1 800 vozidel a 150 300 osob.

Planý poplach

6 dní po otevření mostu se rozkřiklo, že most nezvládá nápor lidí, a že se může zřítit. Proto na mostě zavládla panika, při které se lidé snažili z mostu dostat. Při této události bylo ušlapáno 12 lidí. O pár dní později byly pochybnosti o stabilitě mostu vyvráceny, když se po mostě vydalo 21 slonů z nedalekého cirkusu.

Most dnes

Později byla na mostě vybudována nadzemní dráha a dráha pro tramvaje. Trasa byla zrušena v roce 1944 a v roce 1950 byly zrušeny i tramvajové koleje. Poté byl most přebudován na šest jízdních pruhů pro automobily.

Pro každý směr vedou tři pruhy na krajích mostu a uprostřed nad jejich úrovní vede pás pro chodce a cyklisty.Dnes je Brooklynský most druhým nejfrekventovanějším mostem v New Yorku.

Kvůli rychle narůstajícímu počtu automobilů a s tím spojenou houstnoucí dopravou museli na mostě zavést zákaz pro automobily těžší než 2,7 tuny. Z toho důvodu dnes přes most nejezdí ani autobusy městské hromadné dopravy. V dnešní době jezdí přes most v průměru více než 116 000 vozidel, 30 000 chodců a 3 000 cyklistů denně.

V září 2021 byla podél Brooklynského mostu otevřena obousměrná cyklostezka, která změnila využití jednoho jízdního pruhu pro auta tak, aby vyhovoval nárůstu cyklistiky v NYC.

Výstavba

Cena výstavby celého mostu byla vyčíslena na tehdy neuvěřitelných 15,5 miliónu dolarů. Tehdy se ještě moc nehledělo na bezpečnost a zdraví dělníků při práci a proto zemřelo 27 lidí během jeho výstavby.

Vinné sklípky zabudované v mostu

V obou dvou rampách mostu do Brooklynu i na Manhattan byly zabudovány vinné sklepy. Byl to chytrý tah stavebního inženýra Johna Roeblinga, který se vybudováním sklepů snažil udobřit dva místní velké prodejce alkoholu, neboť ke stavbě mostu bylo zapotřebí části jejich pozemků. Kromě toho peníze z pronájmu sklepů pomohly částečně financovat nákladnou stavbu. Tmavé a chladné sklepy se používaly ke skladování alkoholických nápojů až do druhé světové války.

První sebevrah

Dva roky po otevření z mostu skočil první člověk který chtěl spáchat sebevraždu. Po dopadu utrpěl vážná vnitřní zranění a zemřel.

Dominanta nočního New Yorku

Od roku 1980 se stal most jednou z dominant nočního New Yorku poté, co byly jeho věže osvětleny pomocí reflektorů.

Nález zásob v bunkru

Počátkem roku 2006 našli dělníci při opravě mostu v pilíři tajnou skrýš vybudovanou v době studené války. Vchod byl zamaskován ve stěně od Manhattanu. V tajné schránce byly nalezeny značné zásoby – 350 000 kovových dóz se suchary, zařízení na čištění vzduchu, přikrývky, lékařské přístroje.

Zdroj: Wikipedie, NYC.gov