Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pogačar neumí jen v horách, triumf na závodu Kolem Katalánska pečetil spurterským vítězstvím

Zase ukázal, jaký cyklistický fenomén to je. Tadej Pogačar vyhrál suverénně etapový závod Kolem Katalánska. Triumf pečetil výhrou v hromadném spurtu v závěrečné sedmé etapě v Barceloně, kterou navázal na předchozí tři dílčí vítězství v horských etapách.

Tadej Pogačar slaví vítězství na závodu Kolem Katalánska
zdroj: X / Volta a Catalunya

Český vrchař Jan Hirt dnes dojel do cíle 145,3 km dlouhé trati ve druhé skupině s odstupem 34 sekund za vítězem. V konečném hodnocení závodu WorldTour obsadil 20. místo.

Pětadvacetiletý Pogačar závod v Katalánsku pojal jako součást přípravy na premiérový start na květnovém Giru d'Italia. V celkovém pořadí 103. ročníku vyhrál s náskokem 3:41 minuty před domácím Mikelem Landou a odškrtl si další krůček ke splnění jednoho z kariérních cílů, kterým je výhra v každém ze sedmi nejdůležitějších týdenních etapových závodů.

Vedle Katalánska má už Pogačar na kontě triumfy v závodech Paříž-Nice a Tirreno-Adriatico. "Chci si je všechny odškrtnout. Ale vzhledem k závodnímu kalendáři to bude trochu trvat," řekl dvojnásobný šampion Tour de France.

V budoucnu bude chtít zaútočit na výhry v závodech Kolem Romandie, Kolem Švýcarska, Kolem Baskicka a na Critérium du Dauphiné.

V hledáčku dál má i vítězství ve všech pěti monumentech, které dosud pokořilo jen trio Belgičanů Rik Van Looy, Eddy Merckx a Roger De Vlaeminck. Pogačar už má ve sbírce prvenství v závodech Kolem Flander, Lutych–Bastogne–Lutych a Kolem Lombardie. Schází mu ještě Milán–Sanremo a Paříž–Roubaix.

Výsledky etapového závodu Kolem Katalánska

1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 3:15:23, 2. Godon (Fr./Decathlon-AG2R-La Mondiale), 3. Martin (Fr./Cofidis), 4. Williams (Brit./Israel-Premier Tech), 5. Konrad (Rak./Lidl-Trek), 6. Higuita (Kol./Bora-hansgrohe) všichni stejný čas, ...45. Hirt (ČR/Soudal Quick-Step) -34.

Konečné pořadí: 1. Pogačar 28:21:29, 2. Landa (Šp./Soudal Quick-Step) -3:41, 3. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -5:03, 4. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe) -5:56, 5. Mas (Šp./Movistar), 6. Harper (Austr./Jayco-AlUla) oba -6:01, ...20. Hirt -14:07.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články