Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

V Brně se uskutečnil protest proti rozhodnutí soudu v kauze smrti mladého Roma. Justice v ČR měří Romům rozdílným metrem, uvedli protestující Romové

24. března 2024
Čtení na 3 minuty
Jan Červeňák během projevu na demonstraci proti rozhodnutí soudu v kauze smrti mladého Roma v Brně, 24. 3. 2024 (FOTO: Richard Samko)
Jan Červeňák během projevu na demonstraci proti rozhodnutí soudu v kauze smrti mladého Roma v Brně, 24. 3. 2024 (FOTO: Richard Samko)
Necelých sto lidí, především Romů a Romek, se dnes po 14 hodině sešlo před Krajským soudem v Brně, aby protestovali proti rozhodnutí soudu v kauze smrti mladého Roma v Brně. Účastníci tak reagovali na to, že soud zprostil Romana Rohozina, původem z Ukrajiny, obžaloby. Soudkyně uvedla, že nešlo o trestný čin, že šlo o nutnou obranu. Demonstraci svolali lidé kolem politické strany Roma Luma.

Tajemník městské části Brno-střed Petr Štika ČTK řekl, že k soudu přišlo asi 50 lidí. Účastníci protestu podepisovali petici proti rozsudku. Měli romskou a českou vlajku, skandovali například heslo “My jsme tady doma”. Akce trvala asi 30 minut, původně ohlášený pochod Brnem už na ni nenavázal.

“Jak může být člověk, který zabije nožem, může být osvobozen. Chápete to tady někdo?” ptal se shromážděných Roman Samko, předseda politické strany Roma Luma. “Jsou mezi námi rasisti, co nesnáší romskou komunitu. Vezme si nůž, dá si ho do kapsy, půjde provokovat tříčlennou romskou skupinu a prostě je ‘nabere’ a řekne ‘Já jsem se bránil’. Je to návod, jak napadat Romy,” řekl Samko, který si zároveň postěžoval na malou účast lidí na demonstraci.

Marco Cavali zpochybnil ve svém projevu rozhodnutí soudu. “Je hodně věcí, které tady nehrají, například výpovědi svědků. Ten člověk pobodal mladého kluka, proč vytahoval nůž na kluka, který se k němu otočil zády,” řekl v projevu Marco Cavali, bývalý předseda Roma Luma a současný předseda Asociace romských podnikatelů, sociálních podniků a živnostníků.

ZÁZNAM DEMONSTRACE

“Chceme dát najevo justici, která o sobě tvrdí, že je nezávislá, že s tím nesouhlasíme. těch násilných smrtí Romů je již hodně, kolik Romů ještě musí být zabito, aby si toho všimli lidé z majority,” řekl Cavali s tím, že existuje v ČR dvojí metr. “My s tím nesouhlasíme, chceme, aby se všem měřilo stejným metrem,” uvedl Marco Cavali. “Rom v justici nemá žádná práva. kdyby to bylo obráceně a Rom by někoho pobodal, tak by odešel s trestem,” dodal Cavali.

“Gádžové to za nás neudělají, musíme my sami to udělat,” řekl pak Cavali a kritizoval brněnské Romy za to, že nepřišli na demonstraci ve větším počtu.

Jozef Daniel vyzval, aby se Romové sjednotili proti rozhodnutí soudu. “Od začátku jsem u toho případu byl a myslel jsem si, že soudnictví je pro každého, ale není. Soudkyně udělala chybu. Všichni víme, jak soudí Romy, jsme odsuzováni jen kvůli barvě své kůže. Je nejvyšší čas se dát dohromady a ozvat se,” uvedl Jozef Daniel z Brna.

Roman Samko pak kritizoval členy Rady vlády pro záležitosti romské menšiny a vládní zmocněnkyni Lucii Fukovou, že se k rozhodnutí soudu nevyjádřili. “Kde jste? Vy jste snad něco slyšeli, že by se vyjádřili,” ptal se shromážděných Roman Samko a ti mu odpověděli: “Ne!”

Samko zároveň ocenil Davida Beňáka, který natočil v sobotu večer video na podporu dnešní demonstrace.

Davida Beňáka v dalším svém vystoupení podpořil i Marco Cavali, který upozornil na jeho kandidaturu do evropského parlamentu a vyzval další Romy, aby kandidovali i v krajských volbách. “Nemáme se na koho obrátit, nyní máme šanci podpořit člověka, který nás může zastupovat. Pojďte k volbám, gádže se za nás nepostaví,” uvedl Marco Cavali.

Jan Červeňák také ve svém projevu kritizoval vládní zmocněnkyni pro záležitosti romské menšiny Lucii Fukovou, která podle něj Romům nemůže pomoc, protože je součástí vlády. “Nikdo se za nás nikdy nepostavil. Jediný, kdo se za nás může postavit je europoslanec. Až přijde ten čas voleb, tak si řekněte koho budete volit,” uvedl Červeňák a vyzval k volbě Davida Beňáka.

Roman Samko pak znova kritizoval vládní zmocněnkyni a romskou radu. “Není je slyšet, proč tady jsou,” ptal se Roman Samko.

Na závěr shromáždění pak Romové a Romky uctili minutou ticha smrt Nicolase Zahrádky.

Incident u Brněnské přehrady se stal loni v červnu. Muž z Ukrajiny poblíž tramvajové zastávky při potyčce nožem zranil tři lidi, jeden z nich, mladý Rom Nicolas Zahrádka, později zemřel. Záhy po mladíkově smrti se částí romské komunity začala šířit nenávist vůči Ukrajincům.

Krajský soud v pátek Ukrajince zprostil obžaloby, protože se podle něho bránil napadení. “Máme za to, že jednání pana obžalovaného tak, jak bylo prokázáno, vykazuje znaky nutné obrany tak, jak je předpokládána v našem trestním zákoníku. Je pravda, že došlo k ublížení na zdraví a ke smrti mladého člověka. Je to neštěstí. Na druhou stranu nebudeme kriminalizovat jednání, které nějakým způsobem nevybočuje z toho, co nám zákon umožňuje považovat za nutnou obranu,” uvedla v pátek soudkyně Dita Řepková. Rozsudek není pravomocný.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon