Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zelenskyj si rýpl do Putina. Rusové přivedli teroristy k nám, reaguje

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Zelenskyj si rýpl do Putina. Rusové přivedli teroristy k nám, reaguje

Andrea Malá

24. března 2024 15:30

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v sobotu poprvé vyjádřil k teroristickému útoku v Rusku, který si vyžádal 133 obětí. Zelenskyj kategoricky odmítl obvinění z ruské strany, která i prostřednictvím prezidenta Vladimira Putina naznačuje, že útočníci byli napojení na Ukrajinu. 

"Po tom, co se stalo v Moskvě, se Putin a spol. samozřejmě snaží svalit vinu na někoho jiného," uvedl Zelenskyj ve videu na sociální síti s tím, že Moskva používá stále stejné metody a vždy obviňuje ostatní. Ukrajinský prezident zmínil, že jeho ruský protějšek den mlčel, aniž by se postaral o své ruské spoluobčany. 

Putin podle Zelenského raději přemýšlel o tom, jak by s útokem mohl spojit Ukrajinu. Lídr napadené země obvinil Rusko z toho, že samo šíří teror, přičemž poukazoval na přítomnost ruské armády na Ukrajině. "Přivedli sem, na ukrajinskou půdu, statisíce vlastních teroristů, aby bojovali proti nám, a je jim jedno, co se děje v jejich zemi," dodal. 

K odpovědnosti za páteční útok se přihlásila teroristická organizace Islámský stát, Rusové však veřejně zmiňují údajnou ukrajinskou stopu v případu. Například prezident Putin uvedl, že útočníci se pokusili uprchnout na Ukrajinu, kde podle jeho slov byli lidé, kteří jim měli pomoci s překročením hranice. Kyjev označil verzi ruských tajných služeb za neobhajitelnou a absurdní.

Moskva si podle mluvčí ruské diplomacie Marije Zacharovové v následujících dnech posvítí na vyjádření amerických činitelů. "Dokud nebude vyšetřování teroristického útoku u konce, jakákoliv slova z Washingtonu vyviňující Kyjev musí být vnímána jako důkazy," řekla mluvčí ministerstva zahraničí podle ruské státní agentury TASS

Agentura zároveň informovala, že na 152 lidí vzrostl počet zraněných po pátečním tragédii. "285 lidí bylo zraněno, přičemž 133 z nich zemřelo," uvedlo ministerstvo pro mimořádné události na webu. Na místě tragédie pokračuje odklízení trosek. 

Nejnovější zprávy