Mluvčí polského operačního velitelství ozbrojených sil: let ruské rakety byl po celou dobu monitorován

Přidat na Seznam.cz

Polsko – Přelet ruské rakety, která v neděli ráno narušila polský vzdušný prostor, byl po celou dobu monitorován a armáda očekávala, že opustí naši zemi, informoval podplukovník Jacek Goryszewski, mluvčí Operačního velitelství ozbrojených sil.

V neděli ráno polské operační velení ozbrojených sil na platformě X oznámilo, že „ve 4.23 hodin došlo k narušení polského vzdušného prostoru jednou z řízených střel, kterou dnes v noci odpálilo dálkové letectvo Ruské federace“. Objekt vletěl do polského prostoru ve výšce obce Oserdów (Lubelské vojvodství) a setrval tam 39 sekund. „Cílem provedených úderů byly lokality nacházející se na západní Ukrajině,“ bylo uvedeno ve zprávě.

K situaci se v neděli ráno na brífinku vyjádřil podplukovník Jacek Goryszewski, mluvčí operačního velení ozbrojených sil. „V případě této rakety neexistovalo žádné rozhodnutí, žádné povolení k sestřelení. Hlavním důvodem bylo to, že jsme věděli, jaká byla trajektorie letu. Takže zde nepřicházelo v úvahu, že by byla sestřelena.“ řekl podplukovník Goryszewski.

Podle něj jedna z ruských raket překročila polský vzdušný prostor kolem 4.23 hodin. Po celou dobu, kdy se nacházela v polském prostoru, byla pozorována radiolokačními prostředky, uvádí deník Defence 24.

„Bezpečnost našeho vzdušného prostoru byla zajištěna v maximální míře. Situaci na Ukrajině neustále monitorujeme. V tuto chvíli vás ujišťuji, že náš prostor je bezpečný, k žádnému dalšímu útoku na cíle na Ukrajině nedošlo,“ dodal Goryszewski.

„V současné době se již naše stíhačky vrátily do klidového režimu, naše systémy se vrátily ke své operační činnosti, ale polská armáda situaci neustále monitoruje a vše je pod kontrolou“, uvedl mluvčí.

Zdroj:Defence 24, platforma X