InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Při předávání cen Cen Jihočeská Thálie rok 2023 bodovaly hlavně inscenace Leni, Popelka a opera Komenský

Věra Hlaváčková

Věra Hlaváčková

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Oslavou díla hudebního skladatele Bedřicha Smetany, který se narodil v březnu před 200 lety, byla sobotní Noc divadel spojená s předáváním Cen Jihočeská Thálie. Ve 27. ročníku bodovali hlavně umělci spjatí s hrou Leni, tanečním představením Popelka a operou Komenský. Grand Gala mělo formu gratulační serenády a na pódium Jihočeského divadla přišli oceněným blahopřát i Karel Hynek Mácha, Antonín Dvořák, Božena Němcová, Magdalena Dobromila Rettigová a Bedřich Smetana, jemuž byl celý večer věnován.


Jihočeskou Thálii za nejlepší činoherní herecký výkon získala Věra Hlaváčková za roli Leni Riefenstahl v inscenaci Leni, která stejnou cenu přinesla i Tomáši Kobrovi za roli Johnnyho Carsona. Hra o fiktivním setkání dvou skutečných lidí – „Hitlerovy dvorní režisérky" a slavného amerického moderátora v nejsledovanější talkshow Ameriky, má v Jihočeském divadle velký ohlas a je vždy vyprodaná. Herečka Věra Hlaváčková si to vysvětluje tak, že diváky přitahuje to, že se jedná o skutečný příběh, a líbí se jim jeho tragikomické pojetí. Za úspěch děkuje režiséru Radovanu Lipusovi i celému týmu JD, který na této hře pracoval.

Jihočeská Thálie za činoherní roli je už její dvanáctou v pořadí, tato ji však obzvláště potěšila, protože vcítit se do titulní postavy je pro ni velmi těžké. „Hraju kontroverzní filmařku Leni Riefenstahlovou, která ve svých filmech propagovala fašismus a po válce se obhajovala tím, že je nevinná, protože ji nezajímala politika, ale jen a pouze umění. Byl to pro mě úkol hrát zápornou postavu, do které je potřeba se vcítit a zkusit na ní najít i něco kladného. Poctivě jsem se o to snažila, ale úplně mě to semlelo a po měsíci zkoušení jsem si poprvé v životě musela dojít pro léky na spaní. Téma je pořád aktuální, protože se ptá na morálku - jak dalece jsme ochotni zašpinit se jako umělci i jako obyčejní lidé, když z různých důvodů pomáháme zlu. Ona měla obrovský talent a velkou potřebu točit filmy, byla to skutečně mimořádně nadaná režisérka. Bohužel žila ve zlé době," shrnula Věra Hlaváčková.

Hlasovalo také publikum
Z tanečních výkonů zaujala nejvíc Popelka – za titulní roli získala cenu Sophie Debou a za roli Prince Sebastiano Mazzia. V oboru opery zabodoval Komenský, dílo uvedené v Jihočeském divadle ve světové premiéře loni v prosinci: za mimořádný jevištní výkon byla Jihočeskou Thálií oceněna Markéta Klaudová za roli Mámení a Jakub Hliněnský za roli Komenského (Jan Amos ml.), navíc s přihlédnutím k jeho roli Velekněze v opeře Samson a Dalila. Za Malé divadlo doputovala soška Elišce Bouškové za interaktivně-vzdělávací divadelní představení To snad nemyslíš vážně?! a Václavu Hoskovci za výkon v inscenaci Verneovka.

Cenu Českého rozhlasu za rozhlasové herectví získal Pavel Oubram za hlavní part v rozhlasové četbě na pokračování s názvem Krajina roztavených zvonů. Hlasovalo i publikum: u malých diváků se nejúspěšnějšími inscenacemi za rok 2023 staly To snad nemyslíš vážně?! a Nevýchovný koncert, dospělé si nejvíce získala Popelka, taneční představení pro celou rodinu v režii a choreografii Petra Zusky.

O tom, kteří umělci získali křišťálovou sošku Jihočeské Thálie za rok 2023 za mimořádné výkony, rozhodli členové odborných porot v několika kategoriích. Díky podpoře Nadačního fondu Jihočeského divadla obdržel každý laureát odměnu 15 tisíc korun.

Ceremoniál byl těžištěm Noci divadel, která měla i další program až do pozdního večera. Naplnil ho Maraton Bedřicha Smetany s četbou všech Smetanových dokončených oper, soubor baletu připravil Českou Besedu, při které návštěvníky učil národní tanec. Další mimořádnou příležitostí něco se naučit bylo setkání členů souboru orchestru Jihočeského divadla s publikem pod názvem Dirigent na jednu noc, kdy si zájemci mohli vyzkoušet, jaké to je být dirigentem a řídit jedenáctihlavé hudební těleso. Celý večer zakončily Velmi, velmi divné pohádky, což byla improvizace herců Malého divadla, kteří na divácké podněty vymýšleli pohádky reprodukovatelné pouze po dvaadvacáté hodině.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace