Irsko bude mít nejmladšího premiéra v historii. Stane se jím 37letý Simon Harris

Novým irským premiérem se stane teprve 37letý Simon Harris.

Novým irským premiérem se stane teprve 37letý Simon Harris. Zdroj: Reuters

Předsedou irské vládní strany Fine Gael byl zvolen 37letý Simon Harris, což znamená, že se stane příštím a dosud nejmladším irským premiérem v historii, uvedla v neděli agentura Reuters. Žádný jiný kandidát před uzavřením nominací veřejně neprohlásil, že se chce stát nástupcem dosavadního šéfa kabinetu Lea Varadkara. Střídání v čele vládní strany i samotné vlády se děje poté, co Varadkar ve středu na obě funkce překvapivě rezignoval.

Dosavadní ministr vysokého školství Harris, který je známý především tím, že pomáhal řídit počáteční reakci země na pandemii covidu-19, byl v neděli prohlášen za nového předsedu středopravé strany na akci v irském městě Athlone v Midlands. Díky podpoře koaličních partnerů Fine Gael pak 9. dubna, kdy se bude konat další zasedání parlamentu, bude zvolen irským premiérem.

Harris bude mít maximálně rok na to, aby koalici zachránil před porážkou v parlamentních volbách. Průzkumy veřejného mínění v posledních třech letech označovaly za favorita příští vlády levicovou stranu Sinn Féin, která podporuje sjednocení se Severním Irskem.

Další dva průzkumy však potvrdily nedávný trend poklesu podpory pro hlavní opoziční stranu Sinn Féin, která byla před dvanácti až osmnácti měsíci na vysoké úrovni, ačkoli opět ukázaly, že menší strany a nezávislí kandidáti mají navrch nad vládními stranami.

Varadkar ve středu oznámil svůj odchod z funkce, který podle médií vyvolal všeobecný šok a zaskočil i jeho nejbližší politické spojence. Jako důvod Varadkar uvedl, že Fine Gael bude mít větší šanci na znovuzvolení pod vedením jiného lídra.

Harris v minulých dnech hovořil o tom, že se do politiky zapojil jako „názorově vyhraněný, náladový teenager“, kterého rozčiloval nedostatek vzdělávací podpory pro jeho autistického bratra. „Snažil se vykreslit sám sebe jako náhodného politika, přestože většinu svého dospělého života strávil v parlamentu,“ podotýká Reuters. Harris je jedním z nejviditelnějších ministrů irské vlády, často vystupuje v médiích a je velmi aktivní i na sociálních sítích.

Varadkar uvedl, že z křesla taoiseacha, tedy šéfa irské vlády,odejde hned, jak bude jeho nástupce připraven ujmout se úřadu.

Varadkarův kabinet se ve středu mimořádně sešel poprvé od 8. března, kdy Irové v referendu jasně odmítli vládou navrhované změny ústavy. V referendu hlasovali o vypuštění formulací o ženách v domácnosti a rodině tvořené výhradně sezdanými páry. Odmítavý postoj většiny katolické společnosti hodnotila irská média jako velkou porážku pro Varadkarovu vládu.