Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Polární záře bude k vidění i z Česka! Kdy a kde?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Polární záře bude k vidění i z Česka! Kdy a kde?

Andrea Malá

24. března 2024 18:44

Polární záře, ilustrační fotografie.

Navzdory poměrně špatnému počasí a velké oblačnosti může být v neděli z Česka k vidění polární záře. Upozornil na to dnes odpoledne Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X.

"Dnes po setmění je velká šance na možná i výraznou polární záři. Před několika hodinami dorazil k Zemi materiál vyvržený při nedávné sluneční erupci," vysvětlili meteorologové na síti. 

Zdůraznili, že oblačnosti bude během nedělního večera a noci na pondělí hodně, takže šance na pozorování bude nad severním obzorem jen v přechodných dírách v oblačnosti. Podle aktuálních dat je větší pravděpodobnost protrhané oblohy na jihu, jihovýchodě a východě území, například na Vysočině, na Moravě a ve Slezsku. 

Polární záře je souhrnný název pro světelné úkazy nastávající ve vysoké atmosféře Země ve výškách od 80 km, někdy zasahující i do výšek několika set kilometrů. Jsou výsledkem poruch v magnetosféře Země způsobených slunečním větrem. Výraznější polární záře vznikají v důsledku vyšší rychlosti slunečního větru z koronálních děr a výronů koronální hmoty.

Nejnovější zprávy