Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nezdolný Pedersen předčil ve Wevelgemu van der Poela, mezi ženami triumfovala Wiebesová

Klasiku na flanderských polích vyhrál po čtyřech letech opět Mads Pedersen. Ve finiši závodu Gent–Wevelgem porazil mistra světa Mathieua van der Poela. Ženské klání v těsném souboji dopadlo ve prospěch Loreny Wiebesové.

Záhy byl ze hry po pádu Slovinec Jan Tratnik. Jeden z největších favoritů závodu, mistr světa van der Poel, který před dvěma dny triumfoval na prestižním Harelbeke, byl aktivní v popředí pelotonu i na cestě do Wevelgemu.

Snažil se roztrhat pole už nějakých 85 kilometrů před cílem. Pozadu ovšem nikterak nezůstával ani Pedersen. Právě tito dva se utrhli po dalším výstupu na Kemmelberg.

Závěr klání je rovinatý, proto se ve střehu snaží držet i vyhlášení sprinteři. Van der Poel s Pedersenem však ukázali pravé mistrovství a nikoho mezi sebe v boji o cenné vítězství pustit nenechali.

Rozuzlení si nechali až do samotného finiše. Pedersen spurtoval z první pozice a ani na chvíli před sebe van der Poela nepustil. Výraz respektu k vítězi deklaroval nizozemský šampion v cíli blahopřejným objetím.

"Musel jsem spoléhat na svůj spurt a s formou, jakou Mathieu v poslední době ukazoval, bylo těžké myslet na výhru," uvedl Pedersen, jenž se může s van der Poelem utkat o vítězství opět za týden na monumentu Kolem Flander. "To bude úplně jiný závod. Ale dnes jsem ukázal, že mám dobrou formu," dodal vítěz.

"Je to škoda, protože jsem hodně chtěl vyhrát, ale když je někdo prostě silnější, je jednodušší to přijmout," řekl van der Poel.

Spurt hlavní skupiny o třetí místo vyhrál s odstupem 16 sekund Belgičan Jordi Meeus.

Sprinterský charakter této klasiky potvrdil souboj cyklistek. V dramatickém finiši rozhodovaly centimetry, Lorena Wiebesová porazila dotírající Elisu Balsamovou.

Výsledky závodu Gent–Wevelgem (WorldTour):

Muži: 1. Pedersen (Dán./Lidl-Trek) 5:36:00, 2. Van der Poel (Niz./Alpecin-Deceuninck) stejný čas, 3. Meeus (Belg./Bora-hansgrohe), 4. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck), 5. Milan (It./Lidl-Trek), 6. Kooij (Niz./Visma-Lease a Bike) všichni -16, ...J. Černý (ČR/Soudal-Quick Step) a Kelemen (ČR/Tudor Pro Cycling) nedokončili.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články