0 0
Red Velvet

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
250 g hladká mouka
240 ml podmáslí
200 g cukr krupice
115 g máslo
1 lžička kakao
3 vejce
1 prášek do pečiva
1 lžíce citrónová šťáva
1 lžička červené gelové jedlé barvivo
vanilka
střední špetka sůl
Malinové želé
300 g mražené maliny
60 g cukr krupice
4 plátky želatina
Krém
350 g mascarpone
250 g tučný tvaroh ne! vaničkový
200 ml šlehačka 40%
70 g moučkový cukr
z 0.5 ks citrónová šťáva
Na ozdobu
6 kuličky Rafaelo
jahody
maliny
borůvky
máta

Red Velvet

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Red Velvet proslavil newyorský hotel Waldorf Astoria už kolem roku 1920, větší slávu získal ale v roce 1943 poté, co byl recept uveden v kuchařce The Joy of Cooking. Ovšem mega hit se
z něj stal v roce 1989 když si "zahrál" ve filmu Ocelové magnólie.

  • 155 min
  • Porcí: 10
  • Středně náročné

Ingredience

  • Malinové želé

  • Krém

  • Na ozdobu

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Vejce, podmáslí a máslo necháme cca hodinu stát na lince, aby nebyly tolik studené. Poté vyšleháme změklé máslo s cukrem a špetkou soli do světlé pěny a postupně všleháme i celá vejce. Šleháme dokud nám nevznikne nadýchaná hmota. Ideálně použijeme kuchyňský robot s balónovou metlou.

2
Hotovo

Mezitím si do jedné misky prosijeme mouku, kakao a prášek do pečiva. Podmáslí promísíme s červeným barvivem a citrónovou šťávou. Poté k vaječno máslové složce natřikrát přidáme podmáslí a sypkou směs. K zapracování je ideální také balónová metla, aby v těstě nezůstaly nežádoucí hrudky.

3
Hotovo

Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a upevníme obručí. Boky nevymazáváme. Troubu vyhřejeme na 170 st. C (ne horkovzduch). Těsto vylijeme do formy a opatrně vložíme do trouby. Pečeme cca 55 minut. Stav upečení zkontrolujeme zapíchnutím špejle doprostřed dortu. Pokud bude po vytažení suchá, je hotovo. Dort necháme čtvrt hodiny odpočinout v otevřené troubě a pak vyndáme. Malým nožem obkrojíme kolem dokola a uvolníme obruč. Necháme zchladnout.

4
Hotovo

Želatinu namočíme do studené vody a necháme zvláčnět. Mražené maliny s cukrem svaříme a přepasírujeme přes cedník. Do horké přepasírované šťávy zamícháme vyždímané želatinové plátky. Dno malé dortové formy vyložíme fresh fólií a upevníme obručí. Malinovou hmotu do ní přelijeme. Formu zakryjeme utěrkou a necháme v lednici ztuhnout.

5
Hotovo

S korpusem i želé se pracuje líp, pokud je necháme odpočinout několik hodit, příp. přes noc. V tom případě vychladlý korpus také zabalíme do fresh fólie.

6
Hotovo

Na krém použijeme vše dokonale vychlazené. Do šlehací nádoby vyklopíme mascarpone a tvaroh (pokud máme vaničkový, necháme předem odkapat na cedníku). Zasypeme moučkovým cukrem, ochutíme citrónovou šťávou a předšleháme, aby se vše propojilo. Zalijeme šlehačkou a došleháme dotuha. Pozor ale, aby se nám krém nezdrcnul.

7
Hotovo

Před přípravou korpus podélně dvakrát prokrojíme. Dort je ideální kompletovat v obruči, aby držel perfektní tvar. Na spodní část korpusu naneseme krém a rozetřeme až do krajů. Na krém položíme želé a střední díl korpusu. Na ten opět naneseme krém až do stran a ochutíme půlkami čerstvých malin. Přiklopíme vrchním dílem a dlaněmí přitlačíme. Pokud zbyde ještě volný prostor k okraji obruče, pomažeme krémem a uhladíme. Takto necháme aspoň dvě hodiny zatuhnout.

8
Hotovo

Zatuhlý dort po straně uvolníme ostrým nožem a uvolníme obruč. Nahatou postranní část obmažeme krémem a pokud máme drobečky z přebytku těsta (např. mně kus těsta utekl při pečení pod obručí, tak posloužil jako ozdoba), boky dortu můžeme ozdobit.

9
Hotovo

Povrch ozdobíme několika "bobečky" krému, na které položíme Rafaelo, aby se s dortem spojily. Kolem vyskládáme ovoce a ozdobíme vrchními lístky máty.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Mechové dortíčky s mangovým compoté
předchozí
Mechové dortíčky s mangovým compoté

Přidejte svůj komentář