Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Jarní akce Klubu mladých diváků Brno

    Klub mladých diváků Brno již pátým rokem pomáhá mladým dospělým orientovat se na pestré mapě divadelního světa. Vznikl z iniciativy HaDivadla a v současné době spolupracuje s většinou divadel v Brně, ale i jiných městech v republice, a nově například i s brněnským Kinem Art. Kromě toho připravuje řadu doprovodných programů zaměřených na vzájemné setkávání a sdílení divadelních zážitků, vzdělávání z divadelní historie i praxe. Na jaře se bude soustředit i na stále více podstatné téma u dospívajících – péči o své duševní zdraví. 

    Klub mladých diváků Brno již pátým rokem pomáhá mladým dospělým orientovat se na pestré mapě divadelního světa. Foto: archiv divadla

    Více než čtyři sta mladých diváků napříč Brnem v současné době využívá služeb Klubu mladých diváků Brno. V rámci členství mají možnost sledovat program vybraných divadelních představení, která například zpracovávají povinnou středoškolskou četbu. Vstupné pak mají díky klubové kartičce výhodnější. Kromě těchto výhod se však tým Klubu zajišťovaný brněnskou divadelní scénou HaDivadlo pokouší aktivizovat své členy k prohlubování svého zájmu o divadlo a kulturu a společnému setkávání. Klub mladých diváků Brno zpřístupňuje pestrou škálu divadelní nabídky, popularizuje divadlo s fokusem na mladé dospělé a vytváří v tomto duchu klubový program. Vyznává zásadu tvorby přátelského prostředí pro všechny a podporuje společná setkávání a debaty. Zakládáme si na vstřícnosti a spolupráci namísto konkurence a uplatňujeme tento přístup jak ke svým členům, tak k zapojeným organizacím, zní poslání Klubu, za kterým stojí tým nadšených kulturních pracovníků a klubová rada v čele s vedoucí lektorkou Terezou Chvátalovou.

    Mezi doprovodnými programy tak mladí dospělí můžou navštěvovat KMDB brunche pořádané v různých divadelních prostorách jako společné setkání nad snídaní a divadelními tématy. Právě zhlédnutá představení mají možnost diskutovat v rámci série KMDB drink. Setkání s divadelní praxí potom přináší akce pod názvem Kdo dělá divadlo, jejíž součástí už byl například Bolek Polívka, choreografka Ladislava Košíková či garderobiérka Kateřina Kumhalová. Mladí divadelníci pak mladým divákům záživným způsobem představují kapitoly z dějin divadelní historie v rámci programu Světem divadla. Kromě toho Klub organizuje zájezdy do spřátelených divadel – navštívili tak třeba už Slovácké divadlo či Horácké divadlo Jihlava.

    Nově bude organizační tým pilotovat program KMDB terapie, který si klade za cíl pomoci dospívajícím s péčí o své duševní zdraví. Divadlo je podle nich skvělým nástrojem k poznávání světa, ale v dnešní době je třeba se zaměřovat i na své nitro a věnovat pozornost duševní pohodě. Lektorkou prvního dílu tohoto programu bude terapeutka Zuzana Snopková působící v olomoucké neziskovce Sdružení D, která se zaměřuje na osobnostně rozvojové a preventivní programy pro školy. Setkání se uskuteční ve středu 27. března od 16.00 v HaDivadle. Vstup na ně je stejně jako na všechny doprovodné programy KMDB volný, organizátoři však doporučují rezervovat si místo vyplněním přihlašovacího formuláře.

    Na jaře mladé diváky čeká další díl série Kdo dělá divadlo, který tentokrát představí osobnost Ludvíka Kavína. Kavín je český i rakouský režisér a herec, dramaturg i scénárista, překladatel z němčiny nebo také signatář Charty 77. Ve své workshopové přednášce se zaměří na tvorbu divadla Theater Brett, které ve Vídni spolu se svou ženou Nikou Brettschneiderovou založil, ale i československý exil či divadelní praxi u nás před rokem 1989. Setkáním bude provázet dramaturgyně a ilustrátorka Sára Matůšová. Ať už vás zajímá jakékoli z těchto témat, nebo se vám právě rozzářily oči, protože máte sami sen začít hrát ve svém vlastním divadle a hledáte inspiraci, jste všichni moc zváni, láká na program Matůšová. Událost je plánovaná na čtvrtek 4. dubna od 16.00 a bude probíhat na Studiu HaDivadla.

    • Autor:
    • Publikováno: 23. března 2024

    Komentáře k článku: Jarní akce Klubu mladých diváků Brno

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,