10 tipů: Když už zešílet z práce, tak alespoň pomalu: Tip 6 – Dejte si oraz a pohněte se!

Namažte své mozkové závity pohybem a pravidelným odpočinkem. V předchozích dílech seriálu jsem se věnoval prvním pěti tipům, jak zůstat v klidu a udržet si tělesnou i duševní integritu, i když je práce k zešílení. Podívejme se teď na další. Asi znáte idiom „chodit jako lev v kleci.“ Pozorovali jste někdy lva v kleci? Vzhledem k velikosti teritoria, které lev obývá ve volné přírodě, můžeme celkem kvalifikovaně uznat, že klec je pro něj malá. Tudíž se v něm zákonitě musí kumulovat stres, obzvlášť ve chvíli, kdy se k tomu přidá ještě i hlad. Pak má v podstatě jen dvě možnosti: buď vzteky rozkousat mříže a sežrat prvního člověka, který se tam nachomýtne, anebo chodit po kleci kolem dokola jako magor a ten stres prostě „rozchodit“.

Radek Havelka, ředitel ICT Pro

Tip 6. Dejte si oraz a pohněte se!

Abyste si občas oživili mysl, srovnali myšlenky, ulevili napětí a nesnižovali svůj intelektuální výkon, je dobré si během práce dělat přestávky a zapojit pohyb. Nebojte se vyrazit třeba jen na 15minutovou procházku, abyste si udrželi zdravý rozum, navzdory šílené pracovní zátěži, které čelíte. Můžete mít pocit, že se zbytečně flákáte, ale z dlouhodobého hlediska je tato strategie pro vaše tělo a mysl užitečná. Na procházce či při fyzickém pohybu můžete zatím klidně vytvářet plány, jak to všechno zvládnout. A nemusíte ani nutně uběhnout půlmaraton.

Ředitelka jedné naší partnerské společnosti si například záměrně nechala nainstalovat tiskárnu na chodbu, takže když potřebuje něco vytisknout nebo zkopírovat, musí se zvednout ze židle a udělat si menší procházku po firmě. Někdy stačí opravdu málo, abyste si prokrvili tělo a provětrali mozek.

Po cestě k tiskárně můžete navíc potěšit i svoje chuťové a čichové receptory a dát si třeba kafe. Zabijete tím dvě mouchy jednou ranou. Vlastně dokonce tři. Pokud totiž dáte tiskárnu vedle firemního kávovaru, přirozeně se tohle místo stane komunitním centrem, kde máte příležitost prohodit pár neformálních slov s kolegy, a jestli jste navíc i vedoucí pracovník, můžete projevovat empatii, usměrňovat náladu mezi zaměstnanci a podporovat rozšiřování firemní kultury. Schválně to někdy zkuste.

Radek Havelka

Ředitel a spolumajitel přední české vzdělávací společnosti ICT Pro. ICT Pro nabízí komplexní služby v oblasti firemního vzdělávání, profesních certifikací a HR outsourcingu. Na trhu působí od roku 1992.ICT Pro se dlouhodobě specializuje na školení v oblasti informačních a komunikačních technologií. Svoji nabídku doplňuje také o projektové řízení a kurzů v oblasti soft-skills.

Doplnění článku týmem HR News: níže uvedený obrázek, navržený generativní umělou inteligencí DALL-E 3, byl vytvořen 19. 3. 2024 na základě textu Radka Havelky.

DALL.E

Model DALL-E 3 popsal tuto grafiku takto: Here are the images based on your description of an office scene emphasizing the importance of movement and breaks for refreshing the mind.