so., 23. březen 2024 22:26

Festival Jeden svět po roce opět v Olomouci. Lidská práva ve světě jsou hlavním tématem dokumentů

25. ročník festivalu Jeden svět Olomouc 25. ročník festivalu Jeden svět Olomouc Zdroj: jedensvetolomouc.cz
Olomouc – Unikátní koncept Jeden svět v regionech umožňuje diskutovat nad významnými světovými tématy současné doby. Svou tvorbou a aktivitou kultivuje a vzdělává společnost. Olomoucká odnož 25. ročníku festivalu nabídne program pro širokou veřejnost, základní a střední školy, seniory, lidi s postiženími a další doprovodné akce.

Vyprávět příběhy, překračovat hranice, být přístupní, být udržitelní a soustředit se na kvalitu nejen ve výběru filmů je pět principů, které tvoří koncepční linii Jednoho světa. Pět dubnových dní od 2. 4. do 6. 4. 2024 naplněných emocemi, blízkými lidskými příběhy, novými pohledy, světovými tématy a jedinečným prostorem pro sdílení. Festival, který je otevřen nejen novým experimentálním formám dokumentu, ale i divákům všech věkových a genderových kategorií, návštěvníkům s postižením nebo lidem s různými názory a přístupy.

„Chceme vytvářet kvalitní prostředí pro rozvoj otevřené a aktivní komunity diváků, kteří chtějí filmy vidět a diskutovat o nich, stejně jako o tom, jak v zrcadle příběhů vnímají sami sebe, své okolí a společnost, v níž žijí a chtěli by žít,“ rozvádí své cíle Jeden svět Olomouc na oficiálních webových stránkách. Deset festivalových míst v centru Olomouce zprostředkuje působiště pro filmovou projekci i doprovodný program. Návštěvníci budou mít možnost zavítat do prostor Kina Metropol, Pevnosti poznání, Divadla na cucky a dalších umělecky angažovaných institucí.

Jeden svět a nezisková organizace Člověk v tísni pořádají festival s tvůrčím a podnětným kontextem pro rozvíjení a budování vztahů mezi lidmi a světem kolem nich. Vstupné na projekce dokumentárních snímků je 100 Kč s možností uplatnění základních slev. Mezi filmy v hlavní programové nabídce, jsou zařazeny i doprovodné aktivity. Kromě několika hudebních vystoupení se uskuteční i výstavy lidskoprávních fotografií Nespatřené a Válka na Ukrajině, vědomostní soutěž Kvíz Václava Havla nebo podcast Přepište dějiny naživo.

Jeden svět pro všechny je část pojetí projektu, jehož záměrem je zpřístupnit kulturní a veřejné akce všem bez rozdílu. Festival ve snaze otevřít se co nejširšímu publiku překládá zahájení a zakončení do znakového jazyka. Filmy jsou označeny štítky, které doporučují přístupnost specifickým skupinám diváků. Popisnými titulky a audiopopisem jsou opatřeny snímky vhodné pro neslyšící nebo nevidomé. Relaxovanou projekci za sníženou cenu pořadatelé doporučují lidem s mentálním postižením, epilepsií nebo rodičům s dětmi.

Seniorskou projekcí začleňují tuto generaci do kulturního života a rozšiřují jejich informovanost o aktuálním dění. Podobně specializovaný program je Jeden svět pro školy, jehož snahou je pomocí projekce vzdělávat žáky a prohlubovat jejich přehled o aktuálních tématech ve světě a schopnosti prezentovat své názory.

Festival bude zahájen filmem Apoleny Rychlíkové Hranice Evropy o nevyhovujících pracovních podmínkách v Česku a novodobých formách vykořisťování v západní Evropě. Pozvaným hostem v následné diskusi je aktérka dokumentu a investigativní reportérka Saša Uhlová.

Dále mohou lidé zhlédnout příběh pětadvacetileté Martiny, které se po kyselinovém útoku od bývalého partnera zhroutil svět. Moje nová tvář v 75 minutách vypráví o učení se života se slepotou a poleptanou horní polovinou těla. Agnieszka Holland pak ve svém novém snímku Hranice otevírá téma jedné z největších humanitárních krizí naší doby. Osud Bašíra, který se rozhodl se svou rodinou utéct ze Sýrie do Evropy ukazuje, že dělení lidí na “nás” a “ty druhé” či na lidi “nižší” a “vyšší kategorie” je skutečností i v dnešní Evropě. Namasté Himálaj popisuje cestu Michaela a Anny do himálajských hor v Nepálu v době, kdy svět ochromí pandemie koronaviru a hranice se uzavřou. Dvojice turistů se stává součástí místní komunity. Pandemie se ukazuje být příležitostí k zastavení. Cesta za poznáním se může objevit tam, kde ji člověk nejméně čeká: tady a teď.

Zobrazeno 210 krát
Naposledy upraveno: ne., 24. březen 2024 22:27
Pro psaní komentářů se přihlaste