Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

11 tipů, jak si užít velikonoční svátky s dětmi

25. 03. 2024 | Zvyky a tradice
Pro někoho je období Velikonoc křesťanským svátkem, pro jiné jsou to vítané dny volna. V každém případě je to čas k oslavě přicházejícího jara a probouzení se přírody. A každý si bude toto období užívat dle svých zvyků - vždyť i velikonoční tradice se liší od vesnice od vesnici.

1. Kreslíme a zdobíme (nejen) okna

I když pravděpodobně budeme mít s prvními pěknými dny okna umytá, věnujme jedno okno dětem na zdobení. Můžeme na ně děti buď nechat malovat křídovými omyvatelnými tužkami nebo můžeme odekorovat okna vymalovanými obrázky, které jsou přímo k nalepení na sklo určené. Je to společná aktivita, ze které jsou děti vždy nadšené stejně jako z velikonoční výzdoby domu. Stačí dát do vázy větvičky, které rozkvetou a ozdobit je vajíčky, pentličkami nebo malovanými kytičkami.

2. Barvičky kam se podíváš

Určitě víte, že už můžete oslavovat Velikonoce týden před svátky. Každý den má svoji barvu. A co taková výzva pro stejně barevné oblečení? Modré pondělí, šedivé/žluté úterý, škaredá/černá středa, zelený čtvrtek, velký pátek (libovolná barva), bílá sobota ve vašem šatníku vás slavnostně navnadí.

velikonoce

3. Malované vajíčko kam se podíváš

Věku dítěte můžete přizpůsobit techniku malování vajíček. Možností je spousta: lepení samolepek, kreslení fixami, barvení v cibuli, zelí či jiné zelenině, vosková technika… A už jste vyzkoušeli duhová vajíčka vytvořená pomocí pěny na holení? Ne? Tak letos máte příležitost. Děti to bude bavit obrovsky.

4. Pečeme, pečeme…

K Velikonocím neodmyslitelně patří pečení mazanců, beránků, ale i perníčků a lineckých koláčků. Krásná vykrajovátka v podobě zajíčků, slepiček či vajíček nám udělají dobrou službu a pomohou nám vykouzlit tu správnou jarní náladu. A nechte zcela na dětech, jak se zdobení perníčků zhostí. Nemusí být dokonalé, ale hlavně že budou spojené s krásně prožitými společnými chvilkami.

5. Pomlázka i osení

Na internetu najdete spoustu návodů, jak si vlastní pomlázku uplést. Pokud budete plést prvně, nezoufejte. Užijete si spoustu radosti a výsledek určitě bude stát za to… Stejnou radost vám udělá osení, na které můžete umístit vajíčka – tady ale nezapomeňte, že na svůj růst potřebuje nějaký ten čas…

6. Kakao, peřina a povídání

Určitě si udělejte prostor a s dětmi si o tradicích tohoto svátku povídejte. Jedině s informacemi dokáží porozumět významu a tradicím tohoto svátku. A udělejte si to povídání hezké – uvařte si kakao, vytáhněte peřinu a užijte si krásné už i přípravy na Velikonoce.

7. Buďte spolu

Období Velikonoc se většinou pojí s dlouhým odpočinkem od práce. Využijte toho a místo nekonečného vaření a pečení se věnujte sobě, partnerovi, dětem – cestujte, výletujte, či dělejte cokoliv společného, kdy můžete vytvářet krásné nezapomenutelné vzpomínky. Nemusí to být nic náročného. Ani nevadí, pokud se vám nechce nic vymýšlet. Využijte různé workshopy, tvořivé dílničky, akce pro veřejnost velikonoční trhy, své brány otevírají hrady a zámky a všechny děti milují zvířátka – vydat se můžete do ZOO, anebo zkuste ve svém okolí najít místo, kde se můžete setkat s mláďátky a třeba o ně i trochu pečovat. A nezapomeňte ze svých výletů zaslat pozdrav kamarádům, babičkám a dědečkům. Samozřejmě, můžete jim poslat fotku mobilem, ale co je takhle překvapit opravdovou pohlednicí do schránky?

8. Fotografický kvízový večer

Pokud se vám ovšem pro děti něco vymýšlet chce, doporučujeme připravit jim jednoduché kvízy či křížovky. Také je mohou vymýšlet starší děti mladším, anebo všechny děti naopak pro vás. A téma? Samozřejmě velikonoční! Děti jsou velmi šikovné a umí překvapit. Nechte je sem tam fotit. Dovolte jim připravit fotografický kvízový večer pro vás – propojíte mobil s televizí a z fotky vám dítě ukáže jenom kousek – výřez. A vy musíte určit, kde to bylo…

9. Dovádění na zahradě

Nechte dětem na zahradě roztroušené drobné radosti – malé hračky, sladkosti, ovoce. Pokud máte více dětí, rozlište dárečky barevnou mašličkou. Řekněte jim, kolik věcí musí najít a uvidíte jakou rychlostí vše do košíčku posbírají. Na případném jarním výletě můžete zase udělat zastávky a na nich vždy nějakou drobnost schovat. Uvidíte, jak  nejmenší bude toto hledání neuvěřitelně bavit.

10. Vystříhejte zaječí uši

Vystříhejte z papírů několik párů zaječích uší – klidně barevných a různých velikostí. Pak vezměte staré noviny a přilepujte uši každému, koho v novinách najdete. Zábava zaručena.

11. Velikonoce v bazénu

Máte doma malé vodomily? Pak jim jistě uděláte obrovskou radost, když je na Velikonoce vezmete do bazénu s příjemně teplou vodou a nepřeberným množstvím hraček a pomůcek.


Zdroj, foto: Juklík.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !