Tajemná jeskyně Horselloch v durynských lesích uchvátila mnoho mužů

Tajemná jeskyně Horselloch v durynských lesích uchvátila mnoho mužů

Foto: Giorno2 / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V nádherném durynském pohoří Harz se tyčí hora Hörselberg, vystupující z převážně zeleného okolí jako „ohromný kamenný sarkofág". Srdcem masivu protéká řeka, která ve skále vyhloubila síť jeskyní, včetně tajuplné jeskyně Horselloch, do níž se odváží jen ti nejneohroženější průzkumníci.

Venušina jeskyně, Venushöhle neboli Hörselloch, se nachází na hoře Großer Hörselberg nedaleko Eisenachu a je přírodní památkou. Jeskyně se nachází v nadmořské výšce 464 metrů a je nyní dlouhá 15,12 metru. Podle dobových záznamů ale v 19. století měřila přibližně 34 metrů.

Z dálky tato zalesněná hora vyrváří obraz, který jako by byl vytržený z romantického příběhu a připomíná Tannenhäuserovo vyprávění z knihy „Věrný Eckart". Nedaleko leží mezinárodně uznávaná památka světového dědictví - hrad Wartburg. Romantici jím byli naprosto okouzleni, stejně tak jako nedalekou, nepříliš prozkoumanou romantickou jeskyní na hoře Großer Hörselberg. 

Venušina jeskyně (Venushöhle, Hörselloch) na hoře Großer Hörselberg nedaleko Eisenachu.
Venušina jeskyně (Venushöhle, Hörselloch) na hoře Großer Hörselberg nedaleko Eisenachu. 464 m n. m. Vstup na vlastní nebezpečí| Zdroj: Giorno2 -/ Creative commons, CC-BY-SA

Jak voda plyne a převaluje se dlouhým přírodním tunelem, vytváří kakofonii zvuků, které jsou podle některých kvílením duší zatracenců mučených v pekle. Ostatní se domnívají, že jde o zvuky orgií odehrávajících ve Venusbergu, podzemním paláci rozkoší bohyně Venuše, která svedla legendárního rytíře a minstrela Tannhäusera a držela ho ve své jeskyni.

Rytíř se po sedmi letech pokusil uprchnout a vyzpovídat se místnímu knězi, ale ten ho poslal k papeži. Tannhäuserovy hříchy byly natolik vážné, že měla papeži dřív vykvést berla, než mu budou odpuštěny. Tannhäuser se vrátil k Venuši a myslel, že je ztracen, ale papežská berla pak skutečně vykvetla.

Reklama

Stejně jako postava Tannenhäusera se i postava Kristiána Ludwiga Tiecka z pohádky „Der Runenberg" zamiluje do kouzelné bohyně v horách. Příběhy mužů, kteří se zamilují do nadpřirozené Venuše, jež často žije v horách nebo na hradě, byly u romantiků kolem roku 1800 velmi oblíbené a byly ztvárňovány mnoha různými způsoby. Vedle Ludwiga Tiecka se tohoto námětu chopil také Joseph von Eichendorff.

Hörselberge jsou opředeny mnoha pověstmi: ve skalách prý žila paní Holle a bohyně lásky Venuše.

Hulda, známá také jako Holla nebo Holba, se pro bratry-spisovatele Jacoba a Wilhelma Grimmovy stala paní Holle. Pohádku o bílé ženě, která vytřepává postele, aby na zemi napadl sníh, zná - aspoň v Německu - každé dítě. Paní Holle tedy žije - také v Hörselbergu.

V letních měsících je Venušina jeskyně volně přístupná. Po několika metrech chůze je však v jeskyni doslova tma jako v pytli.

Reklama
Reklama