O osudu uchazečů na střední školy rozhodne systém. Největší zájem byl o gymnázia

Přijímací zkoušky na SŠ podle odborníků zvýhodňují ty, kteří si platí kurzy.

Přijímačky na střední a jak se vybírají žáci

Na střední školy si letos podalo elektronickou přihlášku 135 tisíc žáků. Podle výsledků u přijímaček je bude rozřazovat systém Dipsy. Podle aktuálních dat je největší zájem o gymnázia, lycea a humanitní obory.

Letos bylo poprvé možné podat tři přihlášky na střední školu a seřadit je podle priorit studenta. Ředitelé sestaví pořadí uchazečů podle celkových výsledků a zadají ho do systému. „Podíváme se na všechny uchazeče, kteří mají první prioritu a jsou nad čarou. Přiřadíme je na školy a tam už mají místo jisté. V ten moment se vymažou zbylé dvě přihlášky studenta na ostatní školy a udělá se tak místo pro uchazeče z nižších příček pořadí,“ popsal pro CNN Prima NEWS ředitel CERMATu Miroslav Krejčí.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Systém bude žonglovat s dětmi. Jak rozhodne, na které střední škole skončí?

Podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR nový systém zrychluje a zjednodušuje přijímání studentů. „Více uchazečů bude umístěno v prvním kole, protože nebudou zabírat dvě místa na dvou různých školách, když se rozhodovali, kam jít, tak jako tomu bylo v minulých letech,“ popsala pro CNN Prima NEWS Renata Schejbalová.

Ani s použitím nového systému se nedá předem zjistit, kolik dětí uspěje a kolik ne. „Bude to záviset na tom, jak se jim povede přijímací řízení,“ popsala pro CNN Prima NEWS mluvčí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Tereza Fojtová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dětští vegetariáni ve školní jídelně mají často smůlu. Ministerstvo chystá novou vyhlášku

Tagy: