Kampaň, která nebyla, a výstava, co nevznikla. Dotace na cestovní ruch byly neúčelné, kritizují kontroloři

Za posledních sedm let dal stát na podporu cestovního ruchu v regionech více než 431 milionů korun. Ministerstvo pro místní rozvoj rozdělilo dotace mezi 375 projektů. Jestli ale peníze skutečně pomohly zlepšit konkurenceschopnost regionů, zlepšit služby a usnadnit turistům pohyb, není možné ověřit. Jak v pondělí upozornil Nejvyšší kontrolní úřad, ministerstvo nenastavilo měřitelné cíle a navíc podpořilo i neúčelné a nehospodárné projekty.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konopiště bez zahraničních turistů. Mladý pár si v tichu fotografuje páva.

Konopiště bez zahraničních turistů. Mladý pár si v tichu fotografuje páva. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Tam, kde měla být expozice průmyslu, obchodu a zemědělství, byl prázdný prostor bez viditelných úprav, ačkoliv výstavu podpořilo ministerstvo pro místní rozvoj dvěma miliony korun. 

Zákon o cestovním ruchu nebude, řekl Bartošův úřad. Krok špatným směrem, kritizují ho zástupci oboru

Číst článek

Na břehu Svratky měla vyrůst říční sauna, kromě ní vznikly z veřejných peněz i kavárna s bistrem.

Kampaň na podporu vodní turistiky na Labi a Vltavě v Ústeckém a Středočeském kraji se vůbec nekonala, přesto za ni ministerstvo zaplatilo 702 tisíc korun.

To jsou jen některá z pochybení Národního programu podpory cestovního ruchu v regionech 2016–2023. „Neúčelné a nehospodárné,“ kritizuje Nejvyšší kontrolní úřad.

Ve své poslední kontrole se úřad zaměřil na dotace ve výši více než 431 milionů korun, které ministerstvo pro místní rozvoj v posledních sedmi letech rozdělilo mezi 375 projektů. Měly zvýšit potenciál a konkurenceschopnost českých regionů, rozvinout kvalitu služeb a usnadnit návštěvníkům pohyb v konkrétních destinacích.

Neměřitelné cíle

Jenže jak zjistil Nejvyšší kontrolní úřad, ministerstvo pro místní rozvoj nastavilo pro čerpání peněz obecné a neměřitelné cíle. A ani při administrativní kontrole takzvaně od stolu ministerstvo neodhalilo například to, že se marketingová kampaň na vodní turistiku nekonala.

Ministerstvo podle úřadu navíc většinu podpořených projektů nezkontrolovalo ani tři roky po ukončení projektu. „Jde o závažné selhání vnitřního kontrolního systému ministerstva,“ kritizují kontroloři.

Moja karta. Turisté na jihu Moravy získají nové výhody, loni jich přijelo skoro 10 milionů

Číst článek

Skoro půl miliardy korun také podle kontrolorů nepřispělo k tomu, že turisté mířící do Česka navštívili víc regionů a i mimo hlavní sezonu, jak program ministerstva sliboval.

Nejvíc projektů přitom podpořilo ministerstvo na Českobudějovicku, naopak žádné peníze nemířily do Ústeckého nebo Karlovarského kraje. Jen málo dotací směřovalo na Vysočinu nebo do Středočeského kraje.

Není proto možné posoudit a změřit přínosy dotace pro cestovní ruch jako celek, konstatují kontroloři.

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu už samotné chyby v systému umožnily podpořit i neúčelné a nehospodárné projekty.

U pěti z devatenácti prověřovaných projektů navíc úřad získal podezření na porušení rozpočtové kázně.

Redesign podle ministerstva

Ministerstvo v reakci na zjištění kontrolorů uvedlo, že si je některých nedostatků vědomo. „I proto loni ve spolupráci s relevantními partnery provedlo jejich redesign. Intenzivně se pracuje také na nových programech, resort je vyhlásí na konci tohoto roku,“ ujistila mluvčí Veronika Hešíková.

Turistická sezona překonala předcovidový rok. V hotelech i kempech se ubytovalo osm milionů lidí

Číst článek

Stát podle ní podpořil například vznik dobíjecích stanic pro elektrokola, běžkařských tras, nových expozic či odpočívadel. Vznikly také online kampaně nebo videospoty, které propagují české regiony v tuzemsku i v zahraničí.

K porušení rozpočtové kázně u některých projektů mluvčí ministerstva dodala, že se k nim zatím nemůže vyjádřit.

„O výsledcích kontrol NKÚ u konkrétních příjemců dotace nemá ministerstvo zatím žádné oficiální informace, a proto se k nim nemůže jednotlivě vyjádřit. Nyní je na finančním úřadu, který podněty od NKÚ obdržel, aby podezření z porušení podmínek dotace prošetřil a v případě jejich potvrzení také přijal příslušná opatření. Obecně však nastavený systém kontroly vynakládání dotačních prostředků u programu podpory cestovního ruchu eliminuje možnosti neúčelného využití,“ uvedlo ministerstvo.

Podrobně si data NKÚ můžete prohlédnout po kliknutí na obrázek:

kac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme