Revoluce v komunikaci: Ochrnutý pacient napsal pomocí myšlenky první příspěvek na síti X

Poté, co Elon Musk oznámil, že jeho společnost Neuralink úspěšně implantovala svůj čip do mozku člověka, se na internetu rozpoutalo mnoho diskusí o etice a možných důsledcích. Koncem minulého týdne Musk oznámil na platformě X, že Arbaugh napsal pomocí myšlenky první příspěvek na síti X.

Reklama

Společnost Neuralink Elona Muska slaví další úspěch. Před nedávnem se Musk pochlubil technologickou vychytávkou, kdy byl prvnímu pacientovi do mozku implantován čip, díky němuž může pomocí myšlenky ovládat počítač. Pouhou myšlenkou dokonce hraje online šachy.

Je to první krůček k technologické revoluci, díky které by v budoucnu mohli ochrnutí opět chodit. Na síti X ale přibývají i kritické názory, že si hrajeme s přírodou a že takové experimenty nemohou skončit dobře. Někteří uživatelé sítě X diskutují například o možnosti hacknutí mozku a vytvoření nadlidí.

Ale soudě podle zkušeností Nolanda Arbaugha, prvního pacienta Neuralinku, se zdá, že tato společnost je se svou technologií na správné cestě. Noland v nedávno zveřejněném videu vysvětlil, jak moc mu čip v jeho mozku změnil život a jak je šťastný, že dostal příležitost, i když zdůraznil, že celý proces nebyl jednoduchý a že narazili na určité výzvy i problémy.

Ve videu ukázal, jak jen s pomocí myšlenek může hrát online šachy a také zmínil, že díky implantátu mohl znovu hrát hru Civilizace VI. několik hodin v kuse.

V minulém týdnu se Arbaugh pochlubil dalším revolučním krokem. „Twitter mě zablokoval, protože si myslel, že jsem bot. Díky Muskovi jsem ale zpět,“ uvedl v příspěvku na síti X pomocí myšlenky Noland.

„Vůbec první příspěvek vytvořený pouhou myšlenkou pomocí zařízení Neuralnk Telepathy!“ okomentoval Musk příspěvek.

Zatím se zdá, že technologie Neuralinku má skutečně revoluční potenciál. Pokročilá technologie může umožnit věci, které byly pro lidi doposud nemožné. Ochrnutý Arbaugh je toho důkazem.

Dosavadní testy sice nejsou dokonalé, ale zdá se, že nebyly zaznamenány žádné větší problémy s čipem v mozku. Samotná operace proběhla bez problémů, ale teprve dlouhodobá testování ukážou, jakým výzvám budou pacienti s implantáty společnosti Neuralink v budoucnu čelit.

Autor: Jan Votruba.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama