24. března 2024

Partie CNN Prima News: Sazby hypoték ještě klesnou, k nule se už ale nevrátí

(CNN Prima News) Pokles úrokových sazeb bude pokračovat, řekl ekonomický expert a místopředseda Sněmovny za ODS Jan Skopeček v nedělním diskusním pořadu Partie CNN Prima News. Neočekává však, že by se sazby dostaly až k hodnotám začínajícím nulou, jak tomu bylo před lety či při pandemii covidu.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Myslím si, že pokles úrokových sazeb bude pokračovat, pokud se neobjeví výrazné inflační tlaky, které by brzdily Českou národní banku,“ uvedl Skopeček v Partii na CNN Prima News.

Dodal, že k nule už sazby neklesnou a je to tak dobře. „Prostě peníze něco stojí. Pokud je budeme pumpovat do ekonomiky, tak je to nejlepší cesta k tomu, abychom si inflační období zopakovali,“ poznamenal. „Nulová úroveň není zdravá,“ míní Jan Skopeček.

Česká národní banka v březnu pokročila ve snižování úrokových sazeb. Její bankovní rada srazila základní sazbu o půl procentního bodu na 5,75 procenta.

Analytici předpokládají, že by se to mělo projevit ve zlevňování hypoték. Průměrná hypoteční sazba by i podle nich mohla klesnout ke čtyřem procentům.

Základní úrokové sazby se držely nízko od roku 2010 do 2020. V roce 2012 činily 0,5 procenta, v roce 2021 už činily 3,75 procenta. Od roku 2022 byly na 7 procentech, výrazněji klesat začaly až letos.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice